ZAGREB, 10. ožujka 2017. (Hina) – Ministarstvo poljoprivrede objavilo je Pravilnik o provedbi mjera Nacionalnog pčelarskog programa za razdoblje od 2017. do 2019. godine, a u sklopu tog programa je za potporu pčelarima u proračunu osigurano 51,6 milijuna kuna, odnosno za svaku godinu 17,2 milijuna kuna, izvijestili su u petak iz Ministarstva.

Pravilnik o provedbi mjera Nacionalnog pčelarskog programa objavljen je u Narodnim novinama (broj 20/2017. od 8. ožujka), a zahtjeve za isplatu potpore korisnici podnose Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Pravo na korištenje sredstava  iz Nacionalnog pčelarskog programa imaju fizičke ili pravne osobe upisane u Evidenciju pčelara i pčelinjaka te Registar zajedničke organizacije tržišta.

Iznimno, pravo imaju i pravne osobe koje nisu upisane u evidenciju te registar, kao što su udruge pčelara, županijski pčelarski savezi, Hrvatski pčelarski savez te znanstveno-istraživačke institucije.

“Provedbom mjera iz ovog programa stvorit će se uvjeti za bolji položaj pčelarstva u Hrvatskoj te stvoriti osnova za povećanje konkurentnosti u pčelarskom sektoru”, ističe ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, pozivajući pčelare da iskoriste sredstva koja je osiguralo Ministarstvo poljoprivrede.

Mjere Nacionalnog pčelarskog programa su među ostalim tehnička pomoć pčelarima i organizacijama pčelara, suzbijanje štetnika i bolesti pčela, naročito varooze, racionalizacija troškova selećeg pčelarenja, mjere za potporu laboratorija za analizu pčelinjih proizvoda, obnavljanje pčelinjeg fonda, praćenje tržišta, poboljšanje kvalitete proizvoda.

(Hina)