Prvi je put HGK-ova analiza IT-ja obuhvatila i startup okruženje – najveće su mu snage razvoj softvera i inovacije.

S ukupnim prihodima od gotovo 28 milijardi kuna, hrvatska IT industrija, “perjanica hrvatskog gospodarstva” kako joj često tepaju, nastavila je rasti i u izazovno pandemijsko doba, premda nešto skromnije sa zabilježenih 3,3 posto rasta što je manje od dvocifrenih stopa proteklih godina.

“Pozdravljamo svaki takav uspjeh s obzirom na pandemijski pad hrvatskog BDP-a”, kažu iz Hrvatske gospodarske komore (HGK) koja je jučer predstavila novu analizu hrvatske IT industrije u kojoj su, uslijed svih okolnosti i izazova, istaknuti rast prihoda te rast broja zaposlenih i broja novoosnovanih poduzeća.

Hrvatska bilježi 34.726 zaposlenika u IT industriji koji čine 3,5 posto ukupnog broja zaposlenih osoba u Hrvatskoj. Samo lani ta je brojka porasla za 5,8 posto, a zaposlenih je gotovo 2000 više nego 2019. godine.

Također, IT industrija sa svojih je 5707 većih i manjih kompanija činila 4,1 posto od ukupnog broja hrvatskih poduzeća, u kojima prosječna neto plaća iznosi 9000 kuna neto, iz čega proizlazi da su u IT industriji plaće za 60 posto više od prosječne neto plaće u Hrvatskoj.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay