Pitali smo najveće hrvatske banke koliko u ukupnim kreditima građana imaju problematičnih kredita i je li u 2020. njihov broj porastao. Zanimalo nas je i kako najčešće rješavaju problem naplate tih kredita, koliko su loših kredita otpisali u 2020. godini i koliko su ih prodali agencijama za naplatu potraživanja.

Očekivano, u većem dijelu banaka nismo dobili konkretne, brojkama potkrijepljene, odgovore. Zajednički nazivnik mogao bi se svesti na to da banke prije tih krajnjih opcija čine sve da s klijentom dogovore najbolje mogućnosti kako da se rasterete obje strane.

ADDIKO

Ističu kako individualno pristupaju svakom zahtjevu klijenta, bilo za ponovljenim moratorijem ili nekim drugim oblikom restrukturiranja.

ERSTE

Što se tiče otpisa, ističu da se u skladu s donedavno važećim pozitivnim propisima, otpis potraživanja mogao tretirati kao porezno priznati trošak samo u slučajevima kada je banka prethodno poduzela sve radnje u cilju naplate duga i utvrdila konačnu nemogućnost naplate, što je u značajnoj mjeri ovisilo o diskrecijskoj procjeni poreznog tijela, a time i u bitnome ograničavalo primjenu navedene opcije.

OTP

Nadalje ističu kako je najčešći i najpoželjniji način rješavanja naplate nenaplaćenih potraživanja dogovor s klijentom i zato banka uvijek poziva sve klijente ukoliko zbog promijenjenih životnih okolnosti mogu predvidjeti probleme u otplati svojih obveza da se na vrijeme jave banci i u zajedničkom dogovoru pronađu najpovoljnije rješenje za njih i banku.

PBZ

– Naglašavamo da je kod poduzimanja mjera naplate, kako prije pokretanja postupka, tako i tijekom cijelog postupka, Banka otvorena za postizanje dogovora oko otplate duga – poručuju iz PBZ-a.

SBERBANK

Potpuni otpis kredita u pravilu se provodi nakon što su iscrpljene sve mogućnosti naplate i ne postoji mogućnost dogovornog reguliranja otplate postojećih obveza s klijentima.

Dodatno, djelomični otpis moguć je i u sklopu dogovornog rješenja reguliranja postojećih obveza s klijentima, uvažavajući pri tome individualnu situaciju i mogućnosti klijenata, naveli su u odgovoru

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay