S obzirom na napore koje su u procjepljivanje svojih stanovnika uložile Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države, ne treba čuditi što su europske zemlje ovisne o turizmu među prvima počele pikirati upravo na ta tržišta za koja vjeruju da bi, logično, među prvima mogla početi slati putnike.

Prema trenutačnim grčkim najavama, karantenu za Britance spremni su ukinuti početkom svibnja, a grčka je vlada uvjerena kako će im procijepljenost upravo britanskog tržišta spasiti sezonu 2021., nakon što su prošloga ljeta prilično stradali.

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković kaže kako je za Dubrovnik važno i tržište Izraela, također s visokom stopom procijepljenosti, koje je među posljednjima ukinulo avionske linije za Dubrovnik.

Više se nada polaže u Britance i Amerikance pa je Dubrovnik već dobio potvrdu da će ovu sezonu prema gradu letjeti EasyJet, British Airways i Jet2Com, a linija Philadelphia – Dubrovnik, koja je imala nesreću prometovati samo jednu sezonu, sasvim sigurno još neće biti obnovljena ove godine.

Zasad računamo na kraj lipnja odnosno početak srpnja, a istraživanja tržišta pokazuju velik interes putnika”, rekao je Franković i dodao kako su prvi poslovi s američkim tržištem već ugovoreni.

Naime, švicarska kruzer kompanija Viking Cruises organizirat će zračne mostove prema Dubrovniku kojima bi u grad dovodila američke turiste, odakle će se ukrcavati u kruzere i ploviti prema Splitu, Šibeniku, Zadru te natrag za Dubrovnik.

Oprezno otvaranje tako bi se moglo pokrenuti prije početka ljeta, i to samo u županijama koje bi imale dobru epidemiološku situaciju, no na značajniji priljev turista, za što je trenutak za potpuno otvaranje, ne računa se prije početka lipnja.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay