Zagrebački startup Mundus u utorak je pokrenuo Kickstarter kampanju s ciljem prikupljanja 10.000 dolara. U tome su i uspjeli, u samo dva dana.

Ekipa mladih FER-ovaca (prosjek godina je 20), Filip HercigFran ZekanMatija Fućek i Luka Dumančić, još od gimnazijskih dana rade na razvoju pametne igraće ploče Mundus. To je nešto kao PlayStation, ali za društvene igre.

Projekt

Ukratko, “digitalizirali” su tradicionalne igre poput “Čovječe ne ljuti se” ili “Trivia”, koje se sada mogu igrati na pametnoj konzoli i uz pomoć aplikacije na mobitelu. Počeli su s projektom prije nekoliko godina, još u klupama zagrebačke V. gimnazije, a sada, kako kažu, spremni su za izlazak na tržište, domaće i strano.

Pokrenuvši projekt na platformi za crowdfunding, vele, iznenadio ih je interes. U prvom su danu već prikupili oko 6500 dolara od 50-ak ulagača. Osim iz redova domaće IT scene, veliki broj ulagača dolazi sa stranih tržišta – iz SAD-a, Njemačke, a nekoliko čak i iz Meksika.

Kako Mundus funkcionira?

Igra se sastoji od pametne ploče, četiri figurice, dvije kocke za bacanje i mobilne aplikacije. Predviđena je za dva do četiri igrača, a prema potrebi, može ju igrati i njih osam. U početku, Mundus je zamišljen kao pomagalo u nastavi. Tako je nastala prva igra Trivia. Cilj je tu odgovaranjem na pitanja iz različitih područja (ima ih preko 15.000) zauzimati polja na ploči i tako pobijediti, usput i nešto naučiti. Na kraju je Mundus naručilo više do 60 škola u Hrvatskoj i Sloveniji. To im je bio prvi vjetar u leđa.

– To je igra koja je vjerojatno i najpopularnija jer je mogu igrati svi, učenici, studenti, a posebno ljubitelji kvizova i pub kvizova. No, ubrzo smo shvatili da bismo Mundus mogli softverski puniti bilo kojom društvenom igrom – prepričava Hercig.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay