Čim je izlaskom Velike Britanije iz EU-a nestalo novca u zajedničkom proračunu, odmah su počeli problemi  – u budžetu fali 75 milijardi eura, siromašne članice (među kojima i Hrvatska kao jedna od najnerazvijenijih) traže da izdvajanja za njih ostanu ista, a bogate i štedljive članice (Austrija, Nizozemska, Švedska, Danska) ne žele povećati svoja izdvajanja za nerazvijene (pa smo ih odmah prozvali škrtim članicama). Austrija prijeti vetom na svaki pokušaj povećavanja izdvajanja, a nerazvijeni očekuju da će im se dotacije nastaviti unedogled. I eto ti problema.

“Isticanje značaja kohezijskih fondova je smokvin list kojim se želi prikriti neučinkovita ekonomska politika”, kaže ekonomski analitičar dr. Guste Santini i dodaje da nam političari ne govore da smo siromašni, što uistinu jesmo, i kako je to razlog što manje uplaćujemo u zajedničku blagajnu.

Hrvatska se tako svela na razinu europskog Kosova i očekuje da razvijenije članice EU uplate nešto u “fond za nerazvijene” kako bismo mogli povući taj novac.

Cijeli članak možete pročitati na: 7dnevno.hr

Foto: Pixabay