Ruski Gazprom umjetno diže cijenu plina sve u nadi da će tako isposlovati puštanje u rad Sjevernog toka 2

Cijena plina na europskom tržištu upravo eksplodira, i to pred zimu koja bi mogla biti ledena, ali to kao da nitko ne primjećuje. To ignoriranje svakako živcira šefove ruskog Gazproma jer Moskva je računala da će lukavom strategijom uspjeti iznuditi od EU ono što odavno želi – brzo i lako puštanje u rad novog plinovoda Sjeverni tok 2 koji povezuje Rusiju i Njemačku.

Naime, puštanje tog plinovoda u rad zahtijevalo bi posebno odobrenje EU jer nije u skladu s pravilima energetskog tržišta.

Kako bi isposlovao to odobrenje, Gazprom kao daleko najveći europski opskrbljivač plinom cijeloga ljeta demonstrativno nije punio svoja skladišta plina u EU, niti je zakupio dodatne kapacitete za tranzit plina kroz Poljsku i Ukrajinu.

Tako samo nekoliko tjedana uoči početka sezone grijanja u europskim skladištima ima rekordno malo plina, a veleprodajne cijene su doslovno eksplodirale od početka rujna. Da nevolja bude veća, u Europu stiže i manje tekućeg plina jer su tankeri proteklih mjeseci uglavnom išli ka Aziji gdje su cijene bile više, piše Deutsche Welle.

‘Savršena plinska oluja’ u Britaniji, prijete nestašice hrane

Europska država u kojoj su podivljale cijene plina ipak postale prilično zapažena tema u medijima je Ujedinjeno Kraljevstvo. Kako piše Telegraph, ondje s popriličnom nervozom ulaze u jesen, a dio političke scene strahuje od ekstremne krize nalik na onu naftnu iz 70-ih godina prošlog stoljeća.

Predstavnici najvećih lanaca upozoravaju da bi krajnji kupci već do kraja ovoga tjedna mogli biti uskraćeni za neke prehrambene proizvode, a pojavili su se i strahovi da bi, ako se ne pronađe rješenje, mogao biti ugrožen i sam Božić za koji mnogi Britanci konzumiraju puretinu. Britanski konzorcij maloprodaje otvoreno najavljuje prve nestašice do kraja tjedna, a stočari najavljuju da su suočeni s ‘faramgedonom’ unutar sljedećih 10 dana. Neki kažu da će početi klati svinje na vlastitim farmama jer su liste čekanja u klaonicama i prerađivačkim pogonima zbog nestašice CO2 enormne.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay