Nova digitalna platforma omogućit će slušanje radija bez smetnji i veći broj programa kao i niz pratećih usluga.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u ponedjeljak je u objektu Odašiljača i veza (OiV) na Sljemenu uključio prvo probno emitiranje digitalnog radija u Hrvatskoj preko kojeg signal može primati više od dva milijuna slušatelja 16 radijskih postaja na području Zagreba i osam županija sjeverne i sjeverozapadne Hrvatske.

Nova digitalna platforma omogućit će slušanje radija bez smetnji i veći broj programa kao i niz pratećih usluga, uključujući tekstualni i grafički prikaz vijesti i prognoze vremena. Radijskim postajama omogućit će dopiranje do više slušatelja nego putem dosadašnjih FM platformi.

“Riječ je o probnom uvođenju digitalnog signala koji će trajati godinu dana i obuhvaćati područje Grada Zagreba i osam županija: Zagrebačke, Krapinsko-zagorske, Varaždinske, Međimurske, dijela Karlovačke i Sisačko-moslavačke te Primorsko-goranske i Istarske. Postojeći FM signal se ne gasi, ali je prostor sužen jer nema prostora za nove nakladnike. Digitalni signal novim će nakladnicima omogućiti rad, a postojećima proširenje i osuvremenjivanje sadržaja” istaknuo je Butković.

Ujedno je najavio obnovu odašiljača OiV-a na Sljemenu koji je, kako je kazao, veliki turistički potencijal za Zagreb i Hrvatsku. Kako je rečeno, Odašiljači i veze počeli su uvoditi digitalni radio u Hrvatsku u skladu sa svjetskim trendovima, što će hrvatskim građanima osigurati mogućnost slušanja radijskih sadržaja na potpuno novoj i suvremenoj digitalnoj platformi koja pruža bolji prijem signala i više sadržaja.

Cijeli članak možete pročitati na: vecernji.hr