Najveći dobitnici su zaposlenici mlađi od 30 godina koji imaju pravo na povrat čitavog ili polovice uplaćenog poreza u 2021. plaćenog po stopi od 20 posto. Zaposlenici koji su lani bili mlađi od 25 godina dobit će povrat cjelokupnog iznosa plaćenog poreza, a onima između 26 i 30 godina života država će vratiti polovicu naplaćenih davanja. Važno je naglasiti da datum rođenja nema utjecaja na ostvarenje prava. Pun iznos povrata dobit će svi rođeni 1996. godine i kasnije, a osobe rođene od 1991. do 1995. dobit će povrat od 50 posto.

Na povrat poreza mogu računati i svi uplatitelji poreza koji nisu u potpunosti iskoristili osnovni porezni odbitak ili neku poreznu olakšicu. Primjerice, povrat mogu očekivati zaposlenici koji nisu bili u radnom odnosu cijele godine ili ako su tijekom godine ostvarili pravo na neku poreznu olakšicu (uzdržavani član, invalidnost i sl.), a to su naknadno prijavili Poreznoj upravi.

Tko će morati nadoplatiti porez?

Dug prema Poreznoj upravi pojavit će se kod onih poreznih obveznika koji su prošle godine koristili porezne olakšice na koje nisu imali pravo. Primjerice, ako je porezni obveznik prijavio uzdržavanog člana koji je ostvario godišnje oporezive prihode iznad 15.000 kuna, morat će platiti razliku poreza na dohodak.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay