ZAGREB, 15. veljače 2017. (Hina) – Prehrambena kompanija Podravka u srijedu je otvorila tvornicu u Tanzaniji, a investicija je vrijedna četiri milijuna eura, izvijestili su iz Podravke.

To je prva Podravkina tvornica na tržištu Afrike, sukladno strategiji internacionalizacije poslovanja, navodi se u priopćenju.

Tvornicu Vegeta Podravka Tanzania u Bagamoyu, dijelu Tanzanije koji je u posebnom fokusu Vlade Tanzanije za investicije i razvoj industrije, otvorili su ministar industrije, trgovine i investicija Tanzanije Charles Mwijage te članica Uprave Podravke Olivija Jakupec.

Investicija u novu tvornicu Podravke, ukupne površine 17.000 četvornih metara, vrijedna je četiri milijuna eura, a tvornica je izgrađena i opremljena u roku od godine i pol dana. U tvornici će raditi 20 zaposlenika, a otvaranjem tvornice posredno je stvoreno još 200 radnih mjesta, ističu iz koprivničke prehrambene kompanije.

Podravka je ispitivanja potencijala tržišta u Africi započeli 2014. godinu, a kao najpogodnija za pokretanje poslovanja na tom tržištu nametnula se Tanzanija, radi svoje pozicije, infrastrukture, rasta gospodarstva te članstva u trgovačkim asocijacijama.

Analizirajući navike potrošača, prihvaćanje trendova i tradiciju pripreme hrane, kao i zakonsku regulativu odabran je potencijalni asortiman koji je prošao sva testiranja i degustacije u Tanzaniji te proceduru registracije, navode iz Podravke.

“Kako se tvornica gradila, počeli smo prodavati neke proizvode koje smo uvezli iz Hrvatske. Također smo započeli različite marketinške aktivnosti kako bismo predstavili svoje proizvode i njihovu primjenu potencijalnim kupcima”, ističe u priopćenju članica Uprave Podravke Olivija Jakupec.

Podravkini proizvodi dostupni su u svim modernim trgovačkim lancima i trgovinama u Tanzaniji, a Jakupec kaže kako je veliki broj proizvoda koprivničke tvrtke sada dostupan i u Keniji, Zambiji i Ugandi.

U priopćenju se prenosi da je ministar industrije, trgovine i investicija Tanzanije Charles Mwijage zahvalio predstavnicima Podravke što su odabrali Tanzaniju kao zemlju svoje investicije na afričkom tržištu. Naglasio je da upravo ovakva tvornica kao što je tvornica Vegete može biti primjer svim ostalim investitorima, jer su ostvareni visoki standardi koristeći zajednička znanja i saznanja Podravke kao investitora te lokalnih građevinskih i montažerskih kompanija.

Sukladno strategiji društveno odgovorne kompanije, Podravka odnosno Vegeta Podravka Tanzania donirala je školske stolove, javnu uličnu rasvjetu i 10.500 eura žrtvama potresa Kagera regije, navodi se u priopćenju.

Podravka grupa ima predstavništva u 24 zemlje diljem svijeta, a njihovi su proizvodi prisutni na više od 60 međunarodnih tržišta.

 

(Hina)