PoduzetniciI diljem Hrvatske se žale da im dolaze tri puta veći računi za struju. Električna energija je jedna od većih stavki troškova u ugostiteljstvu i drugim uslužnim djelatnostima, a zbog visokih računa su mnogi počeli s racionalizacijom, pa se primjerice klimauređaji u objektima manje koriste. Neki poduzetnici su u šoku, a njihove priče šire se društvenim mrežama.

UGP traži istu tarifu

Udruga Glas poduzetnika je brzo reagirala zatraživši jednaku tarifu za struju za poduzetnike i građane, upozorivši da u suprotnom mnogi poduzetnici neće preživjeti enorman val poskupljenja struje. Prema nekim tvrdnjama, najmanje 100.000 ljudi bi moglo ostati bez posla.

HEP kaže da nitko ne mora kupovati struju od njih ako im je skupa

U odgovoru na Indexov upit o problematici novih cijena za poduzetnike iz HEP-a kažu da je tržište električne energije u Hrvatskoj, kao i u cijeloj EU, liberalizirano pa svaki kupac može slobodno ugovarati opskrbu s bilo kojim opskrbljivačem registriranim na hrvatskom tržištu.

“Dakle, nitko u Hrvatskoj nije obvezan ni dužan kupovati električnu energiju od HEP-a”, jasno su odgovorili.

Napominju da je HEP Opskrba najpovoljniji, a zadnjih mjeseci često i jedini ponuditelj opskrbe električnom energijom. Činjenicu da konkurentski ponuđači na hrvatskom tržištu ne mogu ponuditi bolje uvjete vide kao dokaz da su ponude HEP Opskrbe u potpunosti tržišno uvjetovane i tržišno opravdane.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay