Vlada je za 2024. izmijenila popis lokalnih jedinica koje su prema Zakonu o regionalnom razvoju Republike Hrvatske razvrstane u I. skupinu prema indeksu razvijenosti. Indeks razvijenosti složeni je pokazatelj koji se izračunava kao ponderirani prosjek više različitih pokazatelja o dostignutom stupnju društvenog i ekonomskog razvoja, upotrebljava se za mjerenje stupnja razvijenosti općina i županija, a izračunava svakih pet godina.

Lokalne jedinice kojima je vrijednost indeksa razvijenosti manja od 75 posto hrvatskog prosjeka razvrstavaju se u I. skupinu i tako dobivaju status potpomognutog područja.

Prema novoj odluci Vlade RH, koja je na snazi od 13. siječnja 2024., u I. skupini u sljedećih pet godina 72 su lokalne jedinice. Na temelju novih pokazatelja neke su lokalne jedinice izašle iz te skupine, a neke su nove zbog niskog indeksa razvijenosti uvrštene u nju.

U I. skupini više nisu općine Brinje, Crnac, Dežanovac, Donja Motičina, Donja Voća, Glina, Kapela, Lećevica, Lovreć, Nova Rača, Proložac, Saborsko, Severin, Staro Petrovo Selo, Špišić Bukovica, Udbina i Zagvozd, a nove su u njoj općine Borovo, Bošnjaci, Čaglin, Darda, Davor, Dragalić, Erdut, Gorjani, Janjina, Kneževi Vinogradi, Prgomet, Slavonski Šamac i Sućuraj.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Image by Valter Cirillo from Pixabay