Voditeljica uspješnog Poduzetničkog centra Solin Ivana Ninčević, magistrica ekonomije iz Solina, u razgovoru za Terracon Business News govori o svojim prvim koracima u poduzetništvu, uspješnim projektima i problemima s kojima se sreću poduzetnici u Hrvatskoj. Pa krenimo redom:

 

nina-solin-2bNa ideju otvaranja Poduzetničkog centra Solin me potaknula činjenica da sam pokušavajući pokrenuti vlastito poslovanje potrošila više od godinu dana tražeći potrebne informacije od institucije do institucije i pokušavajući srediti svu dokumentaciju za jedan svoj privatni projekt. Tu sam došla do spoznaje da je ljudima potrebno mjesto gdje mogu dobiti sve potrebne informacije i savjete na jednom mjestu i tako sam krenula u osnivanje Poduzetničkog centra Solin.  Pravno smo osnovani 2013. godine, ali prije toga sam volontirala sama za sebe više od godinu i pol dana. Početak je bio izrazito težak, budući da nešto novo uvijek stvara otpor kod ljudi, a i sam naziv poduzetnički centar  je stvarao dosta predrasuda. U početku sam sve radila sve sama i dosta projekata sam odradila besplatno, ali s vremenom mukotrpan rad je počeo donositi pozitivne i uspješne rezultate, te je Poduzetnički centar Solin postao prepoznat široj javnosti.

TBN: Koje usluge pruža Poduzetnički centar Solin?

Poduzetnički centar Solin, kao poduzetnička potporna institucija, upisana u JRPI (jedinstveni registar poduzetničke potporne infrastrukture) pri Ministarstvu poduzetništva i obrta,  ima za zadatak aktivno pomagati poduzetnicima, prvenstveno početnicima u nastajanju i razvitku njihove poslovne ideje. Sve što radimo za početnike, manje-više radimo besplatno- nastojimo ih savjetovati i uputiti u što uspješnije poslovanje.  Postojeće poduzetnike obavještavamo o aktualnim natječajima gdje za apliciranje natječaja, pisanje poslovnih planova i investicijskih studija i sl. svoj rad naplaćujemo jer se na taj način financiramo. Surađujemo i sa  jedinicama lokalne samouprave gdje često pomažemo oko osmišljavanja projekta, projektnog zadatka, izrade projekta kao i same prijave, te često realizaciju istog možete vidjeti i u medijima.

TBN: Koji uspješne projekte bi izdvojili u dosadašnjem radu Poduzetničkog centra Solin?

Kroz dosadašnji rad su nas obilježili veći i konkretni projekti koje smo odradili u suradnji sa jedinicama lokalne samouprave. Jedan od takvih je i  projekt ‘Javna infrastruktura za sva osjetila – Kulturno informativni centar Salona’ (KIC Salona) vrijedan oko 12 milijuna kuna koji je napravljen u suradnji sa Gradom Solin. Također treba spomenuti i naše sudjelovanje u projektu vrijednom pola milijuna kuna ‘Interpretacijski centar Klis’  u kojem bi se kroz kompjuterski simulirani hologram predstavljala bogata kliška povijesna i kulturna baština, te gastro i etno posebnosti tog kraja. Pored ovih projekata važno je napomenuti i izradu i realizaciju projekta Poduzetničkog inkubatora u Klisu. Također, treba spomenuti i projekt šetnice, otvorenog kina i Trga na Lastovu, ali i projekte  turističko- ugostiteljske namjene, vrtić, proizvodni pogoni, strojevi za  unaprjeđenje kvalitete usluge i ostalo.

nina-solin-3bTBN: Svjedoci smo brojnih rasprava i diskursa na temu razvoja poduzetništva. Što su prema Vama ključni faktori i temeljni indikatori za njegov razvoj?

Jako je bitno da se uz razvoj poduzetništva paralelno razvija i razvoj jedinica lokalne samouprave u kojoj živimo. Infrastrukturno i sa strane podrške poduzetništvu  je bitno da se ove dvije cjeline paralelno razvijaju. Smatram da se više projekata treba realizirati kroz  poduzetništvo jer je to jedini način na koji gospodarstvo može opstati i razvijati se.

TBN: Poduzetnički kamp pod organizacijom Poduzetničkog centra Solin je postao priznata i poznata manifestacija u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Da li ste očekivali takvu uspješnost kada ste je pokrenuli? 

Iskreno, nisam očekivala da će se u tako kratkom periodu od 3 godine cjelokupni projekt Poduzetničkog kampa razviti do sadašnje uspješne i prepoznatljive manifestacije. Iznimno smo sretni što je u listopadu 2015. održan treći po redu Poduzetnički kamp 2015. pod pokroviteljstvom Predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, Ministarstva poduzetništva i obrta , Splitsko-dalmatinske županije i Grada Solina koji su prepoznali važnost ove poduzetničke manifestacije za  Splitsko-dalmatinsku županiju, a i šire područje. Cilj i misija Poduzetničkog kampa je razvijanje i brušenje poduzetničkih ideja, njihovo lansiranje na tržište i davanje dodatne podrške poduzetniku ka ostvarenju zadanog cilja. Na Poduzetničkom kampu sadašnji i budući poduzetnici upoznaju se sa svim mogućnostima i prilikama, kao i prijetnjama i opasnostima koje se koje se nalaze u poduzetništvu i s kojima se može susresti kako početnik poduzetnik tako i već iskusni poduzetnici. Najviše od svega nas veseli što Poduzetnički kamp daje konkretne rezultate što možemo vidjeti na primjeru Ivana Mrvoša i njegove Pametne klupe kojem je pobjeda na Poduzetničkom kampu 2014. pomogla da svoj proizvod razvije do današnjeg uspješnog proizvoda, te da svoju ideju i  predstavi kroz medije. Ove godine na poduzetničkom kampu pobjednici s idejom  „Mobilni interpretacijski centar“ , „Lucky 4 You“, te se nadamo da će se i njihov proizvod uskoro razviti u jedinstven i prepoznatljiv proizvod, a na čemu intezivno radimo već tri mjeseca.

TBN: Za kraj, savjet mladim poduzetnicima – i opčenito svima koji se žele okušati kao poduzetnici_

Strah nije nešto što je urođeno, strah je nešto što je naučeno. A upravo je strah jedna i  jedina prepreka u realizaciji onoga sto želimo. Pa zar ćemo dopustiti nečmu sto je naučeno, što uopće ni ne postoji, da nas sprječava u našim ciljevima. Dakle, ako nešto želite, i vjerujete u to, samo ste vi ti koji to možete i ostvariti.