HUP traži niže poreze na plaće. To je stari zahtjev. Novi je da se tako stvoren manjak u proračunu nadoknadi porezom na iznajmljivanje apartmana. Zauzimanje za poduzetništvo, a protivljenje rentijerstvu, za hrvatsku praksu guranja glave u pijesak veliki je iskorak

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) pokrenula je novi format djelovanja. Održana je prva ‘Ekonomska kava – mjesto na kojem diskutiramo ideje‘. Taj događaj mogao bi jednoga dana biti obilježen kao vrlo važan u komunikaciji biznis-zajednice s vlašću i ostalim segmentima javnosti u hrvatskom društvu.

Na ‘Ekonomskoj kavi‘ predloženo je povećanje plaća poreznim rasterećenjem tako da se neoporezivi dio plaća podigne s 533 na 663 eura. Sličnih je prijedloga iz poslodavačke udruge tijekom godina poslano ‘na stotine‘ i po tome spomenuti skup ne bi bio poseban.

Međutim, za razliku od bezbroj sličnih inicijativa, HUP-ovo je vodstvo zahtjev, za državne financije težak milijardu eura, povezalo s prijedlogom rješenja kako da se nadoknadi bar trećina tako stvorenih rupa u proračunima.

Jasno i glasno zatraženo je da se porezna stopa iznajmljivačima apartmana na moru (sada jedva 40 eura po krevetu po sezoni) izjednači s porezom na dohodak od imovine. Koji iznosi 10 posto.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Foto: Pixabay