Kao jedna od ‘najzelenijih’ kompanija na svijetu, Tesla će pronaći način kako bitcoin učiniti ekološki prihvatljivim, smatraju analitičari.

Odluka Elona Muska da Tesla više neće prihvaćati bitcoine prilikom kupnje njegovih automobila iz ekoloških razloga mogla bi značiti da će ta američka kompanija “rudarenje” najpopularnije kriptovalute učiniti “zelenijim”, smatra dio analitičara.

U objavi na Twitteru prvi čovjek tog američkog proizvođača električnih vozila izjavio je kako kompaniju brine sve veća upotreba fosilnih goriva pri rudarenju i transakcijama u bitcoinima.

Procjene sveučilišta Cambridge i Međunarodne agencije za energiju govore da trenutna razina dobivanja bitcoina troši struje koliko je 2019. potrošila Nizozemska. Znanstvena istraživanja objavljena 2019. u časopisu Joule pokazala su da je produkcija bitcoina zaslužna za emisiju od 23 metričke tone ugljičnog dioksida godišnje.

Radi se o emisiji približno jednakoj onoj koju godišnje u atmosferu izbace Jordan ili Šri Lanka.

Zagovornici bitcoina pak uzvraćaju da financijska industrija, sa svim svojim računalima i klimatiziranim uredima, troši daleko više energije od “rudara”.

U posljednje vrijeme počeli su se pojavljivati projekti od Kanade do Sibira koji ciljaju na eliminiranje korištenja fosilnih goriva u proizvodnji bitcoina ili barem na smanjivanje ugljičnog otiska. SJ Oh, nekadašnji trgovac bitcoinom iz Hong Konga, prije godinu dana postao je suosnivač tvrtke Pow.re koja se bavi ekološki prihvatljivim “rudarenjem” na kanadskom subarktiku.

Smješten na Labradoru, Pow.re koristi struju iz hidroelektrana, a planira iskorištavati otpadnu toplinu koju prilikom rada proizvode računalni serveri za grijanje. 

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay