Usklađivanje mirovina ponovo nailazi na revolt i ljutnju umirovljenika. I dok se Plenkovićeva vlada hvali kako mirovine nisu nikad više rasle, hrvatski ga “penzići” ogorčeno demantiraju konkretnim brojkama. Jer, realno povećanje mirovina prosječno iznosi jedva 60-ak kuna, mnogim umirovljenicima i znatno manje, a istodobno povlaštene mirovine tzv. privilegiranih mirovinaca rastu za četiri i pol puta više! Što god je mirovina manja, i rast je manji, dakako, i što god je veća eksplozivnije raste. Gdje je tu pravda i socijalna komponenta države, pitaju se hrvatski umirovljenici.

Povećanje mirovina iznosi 2,46 posto ili 63,52 kune prosječno, najmanje od svih država nastalih raspadom bivše SFRJ, tvrdi Mirko Radak, dugogodišnji umirovljenički “aktivist”, danas u funkciji koordinatora svih aktivnosti u šibenskoj Udruzi umirovljenika. Najmanja prosječna mirovina u RH, koja ovog trenutka iznosi 2.582, 28 kuna, i u odnosu na BDP i broj umirovljenika, najmanja je mirovina u postotku u regiji, odnosno na prostoru ex-Jugoslaviji, te iznosi 36,87 posto od plaće, ističe Radak.

Kada se pridoda 0,56 posto usklađivanja za šestomjesečno razdoblje iz prošle godine, onda su mirovine u posljednjih godinu dana porasle za 3,02 posto, što je u odnosu na povećanje cijena na malo, pa i na plaće, nerazmjerno. Primjenjuje se nova formula, novi način izračuna koji oštećuje umirovljenike. 

Slavonci i Dalmatinci stvaraju pandan Matici umirovljenika

Umirovljeničke udruge širom Hrvatske, a osobito u Dalmaciji i Slavoniji, izrazito su nezadovoljne radom i odnosom Matice umirovljenika Hrvatske u Zagrebu prema svojim članovima, odnosno prema umirovljenicima u cjelini. Nezadovoljstvo adresiraju ponajprije prema vdostvu, Višnji Fortuni, aktualnoj predsjednici Matice koja je to postala još dok je bila na platnom spisku Milana Bandića kao pročelnica za društvene djelatnosti, i Jasni Petrović, predsjednici Sindikata umirovljenika, koji gotovo i ne postoji. Zbog toga, najavljuju osnivanje nove Koordinacije koja bi bila svojevrstan pandan Matici umirovljenika.

– Koga uopće taj sindikat predstavlja, a u dogovoru s Vladom oni su formirali Nacionalno vijeće za umirovljenike, i u njega instalirali sebe, a znalce koji su su bili u Vijeću, kao što je Željko Šemper, istisnuti su i iz NV-a, ali i iz upravnog vijeća Mirovinskog, Zdravstvenog i drugih institucija u kojima bi, po prirodi stvari, umirovljenici trebali biti zastupljeni- navodi Radak i najavljuje osnivanje nove Koordinacije umirovljeničkih udruga.

Cijeli članak možete pročitati na: sibenski.slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay