FRANKFURT, 18. svibnja 2017. (Hina/Reuters) – Politički rizici za eurozonu i njezino gospodarstvo manji su nakon predsjedničkih izbora u Francuskoj, poručio je njemački guverner i član upravnog vijeća Europske središnje banke (ECB) Jens Weidmann.

Francuski građani izabrali su početkom svibnja za novog predsjednika centrista Emmanuela Macrona koji je u drugom krugu porazio kandidatkinju desnice i zastupnicu euroskeptične struje Marine Le Pen.

“Politički su rizici donekle smanjeni”, konstatirao je guverner njemačkog Bundesbanka i član upravnog vijeća ECB-a u srijedu u govoru održanom u Frankfurtu.

“Rekao bih također da čak ni postojeći politički rizici možda ne bi naškodili gospodarstvu eurozone zbog manjih efekata prelijevanja”, dodao je Weidmann.

U osvrtu na monetarnu politiku u eurozoni ponovio je da bi ECB trebao razmisliti o postupnom ukidanju monetarnih poticaja u kontekstu oporavka gospodarstva i jačanja inflacije prema zacrtanih nešto manje od dva posto.

“Ako je tome tako, trebali bismo razmisliti o smanjenju monetarnih poticaja”, kazao je njemački dužnosnik.

ECB je snizio kamatne stope i pokrenuo opsežan program kupnje imovine kako bi potaknuo gospodarski rast i kreditiranje u eurozoni i suzbio pad potrošačkih cijena. Zasada su na pozive za ukidanjem poticaja reagirali tek smanjenjem iznosa mjesečne kupnje imovine s 80 na 60 milijardi eura.

(Hina)