ZAGREB, 14. rujna 2017. (Hina) – Pet poljoprivrednih udruga snažno se protivi uvođenju obvezne članarine u Hrvatskoj poljoprivrednoj komori za 62.000 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG) i pozivaju premijera Andreja Plenkovića da zaustavi taj parafiskalni namet koji bi, poručuju, ‘mogao biti posljednji čavao u lijes OPG-ovima’.  

Predstavnici Hrvatske udruge poljoprivrednika (H.U.P.), Nezavisnih seljaka Hrvatske, Hrvatske Udruge voćara, Hrvatske udruga malih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i Hrvatske udruge povrćara i cvjećara održali su u četvrtak ispred zgrade Vlade konferenciju za medije o prijedlogu zakonu o Hrvatskoj poljoprivrednoj komori, kao i o novom zakonu o obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima.

Predsjednik H.U.P.-a Tihomir Jaić kazao je da okupljene udruge prosvjeduju protiv uvođenja komorskog doprinosa, odnosno novog parafiskalnog nameta za 62.000 OPG-ova, koji bi mogao biti “posljednji čavao u lijes OPG-ovima”.

“Predlažemo premijeru Plenkoviću da zaustavi ministra Tolušića u novom oporezivanju malih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Naš prijedlog se bavi time da bi se javne ovlasti koje imaju određeni uredi prebacili na Hrvatsku poljoprivrednu komoru, kao i Savjetodavna poljoprivredna služba gdje bi se mogla najkvalitetnije pružiti usluga hrvatskim poljoprivrednicima”, rekao je Jaić.

Smatra i da su u poreznoj reformi obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG) najlošije prošla.

“Ako gledamo poskupljenja struje, OPG-ovi troše najviše struje i to su poskupljenje struje najviše osjetili. Što se tiče novog obračuna vode, OPG-ovi isto tako troše velike količine vode i ako jedinice lokalne samouprave ne preuzmu na sebe sufinanciranje izgubljene vode, to će biti jako veliki trošak za OPG-ove”, kazao je Jaić.

Istaknuo je i da bi porez na nekretnine pogodio OPG-ove jer su posljednjih godina najviše gradili.

“Sve ono što se izgradilo u zadnjih desetak godina, prema prijedlogu trebalo bi biti skuplje do dvadesetak posto”, kazao je Jaić, dodavši kako je u najavi za iduću godinu i građevinska renta, što bi također pogodilo OPG-ove.

Pozdravlja, s druge strane, novi zakon o OPG-ima, no ima nekoliko prijedloga.

Jedna od njih bit će da mala obiteljska poljoprivredna gospodarstva do osam tisuća eura ekonomske vrijednosti nemaju obvezu zapošljavanja na istom tom gospodarstvu.  Naime, pojasnio je, na malim se obiteljskim gospodarstvima svaki poljoprivrednik mora zaposliti na gospodarstvu i mora plaćati velike doprinose državi koji su često veći od njegovih prihoda.

Vezano uz blokade, predložit će da se odvoje računi od OPG-a od računa fizičke osobe, nositelja OPG-a tako da, ako je netko blokiran kao fizička osoba koja posjeduje tekući račun, nije istovremeno blokiran i na OPG-u na žiro računu. I obrnuto.

“U posljednih godinu i pol, od kada vlada HDZ, ugasilo se preko 12.000 OPG-ova. U zadnjih osam mjeseci ugasilo se 4.000 OPG-ova. Od dolaska ministra Tolušića ugašeno ih je preko 6.000. Jedini zaštitnik hrvatskih poljoprivrednika sada je premijer od kojeg tražimo da Tolušića zaustavi u novom nametu”, rekao je Jaić.

Sebastijan Svat također je ispred udruga istaknuo da komorski doprinos ne dolazi u obzir.

“Predlažemo da poljoprivredna savjetodavna služba i druge agencije javnih ovlasti tvore novu Hrvatsku poljoprivrednu komoru jer onda ti članovi, odnosno seljaci, ne bi plaćali članarinu, ali bi imali veći utjecaj na rad tih tijela”, kazao je Svat.

Kaže da se s terena prigovara da poljoprivredna savjetodavna služba ne odrađuju posao kako bi trebala i da ta služba, kao i ostala tijela s javnim ovlastima, kao što je Agencija za poljoprivredu i selo, ne djeluju koordinirano.

“Vjerujem da sa svojim proračunom koji je nešto veći d 90 milijuna kuna imaju dovoljno ljudstva i kapaciteta da odrađuju svoj posao, primarno dizanja poljoprivredne konkurentnosti na višu razinu. Već 20-ak godina govorimo kako nam poljoprivreda nije dobra i kako je na niskim granama, ali sve što radimo, a novi ministar je posebno uspješan u tome, radi protiv te iste poljoprivrede”, zaključio je Svat.

(Hina)