Poljoprivrednici se od danas mogu prijaviti na natječaj za obnovu poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala narušenog elementarnim nepogodama, nepovoljnim klimatskim prilikama i katastrofalnim događajima, priopćilo je u ponedjeljak Ministarstvo poljoprivrede.

Na natječaj se mogu javiti fizičke i pravne osobe upisane u Upisnik poljoprivrednika, a prihvatljivi troškovi odnose se na obnovu poljoprivrednog potencijala kao što je sanacija poljoprivrednog zemljišta, izgradnja, rekonstrukcija i opremanje gospodarskih objekata i pripadajuće infrastrukture za poljoprivrednu proizvodnju, popravak ili nabava poljoprivrednih strojeva, mehanizacije i opreme za poljoprivrednu proizvodnju, nabava osnovnog stada/matičnog jata domaćih životinja, kupnja i sadnja sadnica višegodišnjeg bilja.
Prijave na natječaj moguće su bez obzira na tip nepogode koja je narušila proizvodni potencijal (požar, mraz, tuča i sl.).

Predviđeni iznos natječaja je 150 milijuna kuna uz mogućnost povećanja, a pokriva se do 100 posto prihvatljivih izdataka. Moguća je isplata potpore u obliku predujma u vrijednosti do 50 posto odobrenih sredstava, a osnovni preduvjet provođenja mjere je da je za određeno područje županija proglasila elementarnu nepogodu.

Cijeli članak možete pročitati na: direktno.hr