RIJEKA, 9. svibnja 2017. (Hina) – Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i poljski ministar morskog gospodarstva i unutarnjih plovnih putova Marek Gróbarczyk u utorak su razgovarali o suradnji i jačem povezivanju dviju zemalja, pri čemu je istaknuta potpora Poljske jačanju Luke Rijeke i koridora Baltik-Jadran-Crno more, kao i hrvatskim infrastrukturnim projektima.

Butković je kazao da je jačanje Luke Rijeke i koridora Baltik-Jadran-Crno more zajednički interes.

“U tom smislu dobili smo snažnu potporu poljske Vlade”, rekao je te izvijestio da su poljskim dužnosnicima predstavljene mogućnosti Luke Rijeka.

Razgovaralo se i o socijalnoj reformi za pomorce koja se u Hrvatskoj počela primjenjivati 2008. s ciljem stvaranja jednakih uvjeta za sve pomorce i njihovo ravnopravno natjecanje na tržištu te o podršci Poljske u vezi s aktualnom raspravom o izmjenama prometnih koridora. Hrvatska ima prijedloge koje će uputiti Europskoj komisiji, tražili smo podršku od Poljske, razgovarali oko izmjene TNT koridora, a jučer smo europskom povjerenicom Violetom Bulc razgovarali o uvrštenju još nekih hrvatskih luka na mrežu europskih koridora, budući je Rijeka jedina uvrštena, kazao je Butković.

Dodao je da je poljskog kolegu upoznao s nizom infrastrukturnih projekata koji se financiraju ili se žele financirati iz europskih sredstava te da Poljska podupire realizaciju svih tih projekata – od Pelješkog mosta do niza infrastrukturnih projekata u Rijeci, koji su kandidirani za sufinanciranje iz strukturnih fondova.

Ministar Gróbarczyk rekao je da je dogovoreno jačanje suradnje te da je jedan od prioriteta Poljske jačanje koridora sjever-jug.

“Rijeku smatramo prirodnim partnerom i radit ćemo na razvijanju suradnje, rekao je, navodeći da su tvrtke iz Poljske prisutne u Rijeci te da su zajednički ciljevi povezivanja Baltika i Jadrana. Naglasio je da Poljska koristi hrvatski model socijalne reforme za pomorce te da se nada da će ga do kraja godine uvrstiti u poljski zakon.

Na novinarski upit o radu i planovima poljske tvrtke OT Logistics, koja je suvlasnik Luke Rijeka d.d., poljski ministar odgovorio je da je poljska Vlada zadovoljna suradnjom s tom tvrtkom te da njene investicije idu u dobrom smjeru i u Hrvatskoj i u Poljskoj.  Butković je na pitanje o želji poljskog partnera da poveća vlasnički udjel u Luci Rijeka rekao da je suradnja s OT Logisticsom jako dobra te da će se o daljnjim koracima razgovarati na razini vlade.

Odgovarajući na pitanje o konkurentnosti riječke luke u usporedbi s lukom Kopar, Butković je rekao da je Vlada svjesna da je ta utakmica sada još uvijek na strani Kopra.

“No, ne predajemo se i smatramo da luka Rijeka ima veliki potencijal”, dodao je.

(Hina)