Američki državni tajnik Mike Pompeo nastavlja europsku turneju 27. rujna, a Hrvatsku će posjetiti 2. listopada, priopćio je State Department u četvrtak. 

Pompeo će osim Hrvatske posjetiti Grčku i Italiju. U Hrvatskoj će se sastati s premijerom Andrejem Plenkovićem i šefom hrvatske diplomacije Gordanom Grlićem Radmanom. Teme sastanaka bit će zapadni Balkan s naglaskom na BiH, sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i vizno izuzeće, rekao je Grlić Radman u četvrtak novinarima.

Razgovarat će još o obrambenoj suradnji i mogućnostima ulaganja, navodi se u priopćenju State Departmenta. Predviđen je susret Pompea i ministra obrane Marija Banožića koji je ranije u rujnu potvrdio da Hrvatska nabavlja 12 borbenih aviona i da je, između ostalih, zatražena ponuda SAD-a za nabavku novih F-16 aviona.

Pompeo je najviši dužnosnik američke administracije koji dolazi u posjet Hrvatskoj otkad je Donald Trump američki predsjednik.

Pompeo je nedavno posjetio Poljsku, Češku, Austriju i Sloveniju. Upozorio ih je na “opasnost od rastućeg utjecaja Kine i Rusije”, a očekuje se da će to učiniti i u Hrvatskoj.

Cijeli članak možete pročitati na: rtl.hr

Foto: Pixabay