U očekivanju hladnijeg vremena, u zadnja dva dana cijene energije ponovo su eksplodirale u Europi. S obzirom na to da se u više velikih gradova očekuju temperature ispod nule dobavom se prevenira nestašica zbog snažnog rasta potrošnje. Uz pokušaj da se osigura adekvatna opskrba, novom rastu cijene energenata dao je doprinos Rusije da limitira razinu isporuka te isključivanje više nuklearnih elektrana u Francuskoj zbog održavanja.

U ponedjeljak su cijene plina porasle 8,8 posto, a treba voditi računa kako su tijekom je ove godine prirodni plin skuplji kumulirano 600 posto. Tijekom vikenda kratkoročne cijene električne energije snažno su skočile u više zemalja. U Francuskoj su najviše od 2009. godine, a u Njemačkoj na najvišoj razini ikada. Snažni skok zabilježen je i za RH.

Prema pisanju Bloomberga glavni izvršni direktor Trafigura Groupa, kompanije koja trguje dobrima i energentima, izjavio je kako očekuje restrikcije u slučaju hladne zime. Ta izjava došla je prije nego je Eletricite de France zaustavila nuklearne reaktore koji osiguravaju 10 posto francuske električne energije iz nuklearnih izvora. Tzv. Bencmark Dutch indeks cijena plina skočio je na 149 eura, najviše za većinu važećih ugovora, što je najviše od 40-postotnog povećanja cijene 6. listopada. Spremišta plina u Europi samo su 60 posto puna.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr