Nepovjerenje građana u neovisnost sudstva u Hrvatskoj je najveće u Europskoj uniji, pokazuje zadnji izvještaj Europske komisije o učinkovitosti sudstva. Prema ovom izvještaju kojeg je objavila Europska komisija, velika većina građana Hrvatske nema povjerenja u neovisnost sudstva.

Ova percepcija da ne postoji neovisnost sudstva stavlja Hrvatsku na neslavno prvo mjestu u Europskoj uniji. Iza Hrvatske slijede Slovačka, Poljska i Bugarska. Najveće povjerenje građana u neovisnost sudstva je u Austriji, Finskoj, Nemačkoj, Luksemburgu i Nizozemskoj, prenosi Jutarnji list.

U Hrvatskoj čak 68 posto ispitanih kao glavni razlog za percepciju nedostatka neovisnosti sudstva smatraju utjecaj Vlade i političara na sudstvo, a 63 posto smatra utjecaj i pritisak ekonomskih i drugih interesa.

Iako se smanjuje razdoblje za rješenje predmeta pred sudovima, Hrvatska je po tome i dalje među državama gdje takvi postupci traju najdulje. I po broju predmeta na 100 stanovnika, za razdoblje od 2012. do 2019. godine Hrvatska je na dnu, a više od Hrvatske imaju tek Poljska i Portugal.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay