Prema javno dostupnim podacima, YouTube je samo na mobilnoj mreži Deutsche Telekoma u 2021. generirao 357 terabajta prometa na dan, što je udvostručenje u odnosu na 2020. godinu. Promet na internetu od 2011. do danas povećao se nevjerojatnih tri stotine puta, a sve naravno funkcionira zahvaljujući ulaganjima europskih telekoma, navodi se iz industrije.

Digitalna infrastruktura kralježnica je današnjeg društva, obrazovanja i gospodarstva, a investicije u visokoefikasne optičke kabele i 5G mrežu pomažu i u borbi s klimatskim promjenama. No zasad studije pokazuju da smo jako daleko od ciljeva zacrtanih Digitalnim desetljećem zbog neravnoteža između internetskih i telekom kompanija. Šest velikih big tech kompanija – Google, Facebook, Netflix, Apple, Amazon i Microsoft – generiraju pola internetskog prometa.

Njihova ekonomska moć je ogromna, a sama je tržišna kapitalizacija nabrojane šestorke trideset puta veća od one osam najvećih europskih telekoma. Tvrtke sakrivene iza akronima FANG (Facebook, Amazon, Netflix i Google) od 2015. do danas povećale su prihode 500 posto, a prihodi europskih telekoma u istom periodu pali su sedam posto.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay