BEČ, 28. veljače 2017. (Hina) – Austrijska banka Erste Group izvijestila je u utorak da joj se neto dobit u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju više nego prepolovila pod utjecajem uplate bankovnog poreza u matičnoj Austriji, dok im prihode pritišće nisko kamatno okruženje.

U razdoblju od listopada do prosinca banka je zabilježila neto dobit od 85,6 milijuna eura, u usporedbi s 204 milijuna zabilježena u istom razdoblju prethodne godine, pokazuju preliminarni rezultati za prošlu godinu.

U trećem prošlogodišnjem tromjesečju neto dobit iznosila je 337,4 milijuna eura.

U banci objašnjavaju takav rezultat uplatom 201 milijun eura bankovnog poreza u matičnoj Austriji i drugim jednokratnim troškovima, uključujući 62 milijuna eura rezervirana za podmirivanje troškova vezanih sa zaštitom potrošača u Rumunjskoj i djelomični otpis nematerijalne imovine u Slovačkoj u iznosu 61,3 milijuna eura.

Neto prihodi od kamata gotovo su stagnirali u odnosu na posljednja tri mjeseca 2015. godine i iznosili su 1,11 milijardi eura.

Neto prihodi od naknada i provizija smanjeni su 5,4 posto, na 463 milijuna eura. Neto dobit od trgovanja gotovo je upeterostručena i iznosila je 80,7 milijuna eura.

Ukupni su operativni prihodi uvećani tri posto, na 1,73 milijarde eura.

U cijeloj prošloj godini bančina je neto dobit uvećana 31 posto, na 1,26 milijardi eura.

Ukupni su operativni prihodi pak gotovo stagnirali i iznosili su 6,7 milijardi eura.

Neto prihodi od kamata pritom su smanjeni 1,6 posto, na 4,37 milijardi eura.

Neto prihodi od naknada i provizija kliznuli su 4,3 posto i iznosili su 1,78 milijardi eura.

Neto dobit od trgovanja poskočila je 29,5 posto, na 272 milijuna eura.

Stopa adekvatnosti kapitala iznosila je na kraju prošle godine 13,4 posto i uvećana je za 1,1 postotni bod u odnosu na kraj prethodne godine.

U procjenama poslovanja u novoj 2017. godini u banci napominju kako u većini stavki očekuju rezultate uglavnom na razini prošlogodišnjih s obzirom na “slabiji efekt” prodaje nenaplativih kredita.

Procjenjuju da će “u najboljem slučaju” uspjeti zadržati prihode od kamata na prošlogodišnjoj razini. “Ako kamatno okruženje ostane nepromijenjeno, moguć je i njihov blagi pad”, dodaju.

Neto prihodi od naknada i provizija trebali bi se također zadržati na razini prošle godine “iako bi blagi pozitivan zamah trebalo generirati očekivano jačanje potražnje za kreditima i dinamično gospodarsko okruženje”, procjenjuju u austrijskoj banci.

“Ostale komponente prihoda također bi trebale ostati više-manje nepromijenjene, unatoč oscilacijama neto dobiti od trgovanja”, dodaju.

Među očekivanim troškovima izdvajaju regulatorne troškove povezane s pripremama za AnaCredit, europski skup podataka o bankovnim kreditima koji će nadzirati Europska središnja banka (ECB).

(Hina)