Velike organizacije, privatni i javni investicijski fondovi te velike odvjetničke kuće mogle bi se naći pod istragama poreznih vlasti SAD-a ako poseban sustav umjetne inteligencije ukaže na nepravilnosti

Porezna uprava Sjedinjenih Američkih Država (Internal Revenue Service, IRS) dobila je prošle godine, u sklopu zakonskog paketa pomoći za suzbijanje inflacije, dodatnih 80 milijardi dolara kako bi se mogla bolje boriti s poreznom evazijom. Glavne će mete novih napora poreznika biti ultrabogati pojedinci, velike kompanije i organizacije, kao i investicijski fondovi ili odvjetnička društva – dakle, oni koji plaćaju mnogo poreza, ali isto tako imaju i brojne metode za izbjegavanje plaćanja.

Financijski tijekovi, strukture, mehanizmi i općenito poslovanje takvih je velikih subjekata iznimno kompleksno i često namjerno zamršeno, kao IRS ne bi mogao proniknuti u sve pojedinosti. No, u sklopu novih ulaganja, ne samo da je zaposleno mnoštvo novih stručnjaka, nego je uloženo i u razvoj tehnologije. Sada dio posla preuzima novi sustav umjetne inteligencije, sposoban analizirati kompleksne slučajeve brže nego što to čine ljudi.

Cijeli članak možete pročitati na: bug.hr

Foto: Pixabay