Ukrajinska državljanka Maria Yarotska vozila se šest dana do Lisabona kako bi izbjegla rat u svojoj zemlji i u to vrijeme još je uvijek bila zaposlena.

Yarotskin poslodavac je NEAR, blockchain tvrtka koja ima ukrajinskog suosnivača, koja je nedavno osnovala ured u najzapadnijoj europskoj zemlji Portugalu. Tvrtka je postala pristaša ukrajinskih izbjeglica koje bježe iz zemlje nakon ruske invazije, a Yarotska se tamo osjeća kao kod kuće.

– Ovdje imam puno kolega. Oni će mi pomoći da legaliziram svoje dokumente kako bih mogla ostati – rekla je Yarotska iz svog privremenog stana u Lisabonu prošlog tjedna. 

Portugal je jedna od mnogih zapadnoeuropskih zemalja koje pružaju utočište raseljenim Ukrajincima, ali ima posebnu privlačnost za radnike u kripto industriji, budući da je portugalska vlada odlučila da želi postati kripto hub bez poreza na dobit. Pristupačni domovi, blage temperature i etablirana ukrajinska zajednica također su privukli kripto entuzijaste, a ukrajinska zajednica peta je najveća skupina stranih državljana u zemlji prije ruske invazije.

Portugal je veliko tržište, kaže programer softvera

Programer softvera, Valentin Sotov, nakon što je pobjegao iz svoje domovine samo s ruksakom i prijenosnim računalom, vidi Portugal kao ključno tržište za kripto industriju. Razvija kripto-metaverse igru, Amber, i vidi Portugal kao veliku priliku za njegov proizvod jer je u mogućnosti raditi s mnoštvom IT-ovaca na jednom mjestu.

Doista, Portugal je domaćin godišnjeg Web Summita, važne tehnološke konferencije i mnogih neformalnih saziva u barovima u kojima se razgovara o vrućim kripto temama. Portugalski poduzetnici osnovali  su mali broj privatnih kripto startupa, vrijednih više od milijardu dolaraAnchorage Digital, banka digitalne imovine s uredima u sjevernom Portugalu, ima portugalskog osnivača.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Foto: Pixabay