S obzirom na to da se cijena jednog kilovata približava cijeni litre benzina, postavlja se pitanje isplativosti punjenja na javnim punionicama odnosno putovanja van mjesta boravišta s električnim vozilom

Cijena jednog kWh električne energije na javnim punionicama u Hrvatskoj skočila s 5 kuna (0,66 eura) na 8,59 kuna, odnosno 1,14 eura. Cijena se odnosi na brzo punjenje snagom do 150 kW, ali je i na punionicama koje nude snagu od 50 kW cijena identična, piše Revija HAK. Na nekim lokacijama za 50 kW DC punjenje ipak se još uvijek može pronaći povoljnija cijena punjenja od 0,31 eura odnosno 2,44 kune.

Revija HAK navodi da su po cijeni od 1,14 eura punili električni automobil u centru Slavonskog Broda, dok bi cijena za punjenje na autocestama mogla biti viša nego u naseljenim mjestima. Na nekim lokacijama u gradu Zagrebu jedan kW naplaćuje se 0,53 eura odnosno 4,00 kune (za AC 22 kW punjenje). Vozeći se posljednjih dana po hrvatskim prometnicama i gradovima novinari Revije HAK pronašli su DC 50 kW punjenje preko CCS punjača za 0,44 eura po kWh odnosno 3,32 kune. Isto toliko je na jednom punjaču koštao kilovat preko CHAdeMo punjača.

Cijeli članak možete pročitati na: tockanai.hr

Foto: Pixabay