Prvog radnog dana u lipnju poslodavci su prijavili na mirovinsko osiguranje 1388 novozaposlenih radnika. Ukupan broj osiguranika na početku lipnja bio je milijun i 520 tisuća osoba, što je oko 6000 zaposlenih više nego krajem travnja, dok je karantena bila u punom jeku.

Za razliku od Amerike, gdje je nezaposlenost eksplodirala, Europa je ipak uspjela sačuvati radna mjesta tako što je uvela širok krug subvencija, bilo kroz kraći rad bilo izravnim potporama poduzećima kakve ima Hrvatska.

S Ekonomskog instituta Zagreb navode da je u Hrvatskoj razina potražnje za radom još uvijek daleko ispod one prije pandemije. Primjerice, u odnosu na svibanj 2019., u svibnju 2020. potražnja je bila niža oko 40 posto, s tim što je najmanje interesa za nekad najtraženija zanimanja – potražnja za radom prodavača, konobara i kuhara pala je 72, 85 i 74 posto u odnosu na svibanj 2019. godine. Izuzetak među tim dramatičnim pokazateljima predstavljaju zanimanja vezana za sanaciju pandemije i zagrebačkog potresa.

U odnosu na svibanj 2019. traži se 57 posto više zidara te 46 posto više medicinskih sestara, dok potražnja za liječnicima i stomatolozima raste 21 posto.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay