Hrvatska udruga poslodavaca, Sindikat naftnog gospodarstva i norveška udruga poslodavaca (The Confederation of Norwegian Enterprise – NHO) predstavili su na završnoj konferenciji projekta smjernice za izmjenu zakonodavnog okvira u pogledu rada na daljinu.

Naime, prema posljednjim podacima Eurostata tijekom 2020. u Hrvatskoj je tek 3,1 posto zaposlenih uobičajeno radilo na daljinu, dok je povremeno na daljinu radilo dodatnih 7,9 posto zaposlenih. Na razini EU 12,0 posto zaposlenih radilo je uobičajeno na daljinu, uz dodatnih 8,6 posto koji su na daljinu radili povremeno. U usporedbi s 2019. godinom, te su brojke iznosile 1,9 posto za uobičajeni i 5,0 posto za povremeni rad na daljinu u Hrvatskoj te 5,4 posto za uobičajeni i 9,0 posto povremeni rad na daljinu na razini EU.

– Rad na daljinu, pogotovo povremeni, pokazao se tijekom pandemije kao koristan, svrhovit i učinkovit. On doprinosi povećanoj produktivnosti radnika, jer fleksibilizacija doprinosi zadovoljenju kako osobnih tako i obiteljskih potreba radnika. Mogućnost koju poslodavci pružaju kroz rad na daljinu smatra se benefitom i načinom privlačenja radne snage, posebice za mlade radnike, pripravnike i roditelje s malom djecom – rekao je Damir Zorić, glavni direktor HUP-a.

U istraživanju provedenom početkom 2021. godine, nakon što pandemija završi, 13 posto ispitanika u Hrvatskoj želi svakodnevno raditi na daljinu, 25 posto nekoliko puta tjedno, a 18 posto nekoliko puta mjesečno. Na razini EU kao cjeline ti su udjeli: 13 posto svakodnevno, 31 posto nekoliko puta tjedno i 21 posto nekoliko puta mjesečno.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Foto: Pixabay