Izlazak na inozemna tržišta u pravilu je prirodan proces rasta i razvoja poslovanja u životu kompanije. Uobičajeno uključuje i premještanje nekih aktivnih funkcija u poslovnom procesu u drugu državu, primjerice prodajne aktivnosti za jedan dio poslovanja. Ponekad su razlozi za otvaranje društva u inozemstvu drukčije prirode koja nije nužno povezana s aktivnim poslovanjem (npr. kada se otvara holding).

Motivi za otvaranje holdinškog društva mogu biti različiti, a, prema našem iskustvu, uglavnom nisu povezani s ostvarivanjem određenih poreznih pogodnosti, iako ima i takvih slučajeva. Naime, motivi za smještanje holdinškog društva u određenu zemlju najčešće su pravna sigurnost i zakonski okvir koji je pogodniji za poslovanje, jednostavniji pristup financiranju i slično. Jedan je od češćih motiva za otvaranje holdinškog društva promjena poslovne percepcije društva na tržištu, odnosno da se percipira kao društvo iz zemlje u kojoj je holding osnovan (najčešće su to Velika Britanija, zemlje zapadne Europe i SAD).

Prije svega detaljna provjera

Neovisno o tome što porezi obično nisu glavni motiv, porezna efikasnost cjelokupne nove strukture, izbjegavanje poreznih rizika koje nova struktura može nositi sa sobom, kao i porezne pogodnosti određene jurisdikcije također se trebaju uzeti u obzir u odabiru lokacije. Nerijetko društva pri odlučivanju zanemare važnost tog aspekta te se izlože velikim poreznim rizicima u holdinškoj jurisdikciji, ali i u tuzemstvu. To se pogotovo događa kada društvo nije dosegnulo zreliju fazu poslovanja, nego je odluka donesena u kratkom roku bez adekvatnog sagledavanja svih potrebnih čimbenika.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Foto: Pexels.com – Photo by Buy and Rent Homes