STRASBOURG, 5. travnja 2017. (Hina/AFP) – London bi nakon izlaska Britanije iz Europske unije trebao ustupiti eurske financijske transakcije gradovima na području Unije, poput Amsterdama, Pariza ili Frankfurta, smatra čelnik konzervativne frakcije u Europskom parlamentu.

Zastupnici Europskog parlamenta glasaju u srijedu o smjernicama za pregovore s Britanijom o njezinom izlasku iz EU. Uoči glasanja čelnik najjače parlamentarne frakcije, one Europske pučke stranke (EPP) Manfred Weber ponovo je u utorak naglasio da bi London mogao pristup zajedničkom europskom tržištu.

Britanija je tranzitna zemlja za ogroman obujam trgovine denominirane u eurima zahvaljujući propisima koji joj omogućuju obradu eurskim transakcijama unatoč tome što nije članica eurozone.

“Budući da Velika Britanija napušta Europsku uniju, za nas je nezamislivo da se u konačnici poslovi u eurima i dalje odrađuju u Londonu”, rekao je Weber novinarima u Europskom parlamentu.

“Kada se to dogodi, poslovi s eurima trebali bi se obavljati na teritoriju EU”, dodao je Weber.

“Logično sam zainteresiran da dobitnici budu gradovi poput Amsterdama, Pariza, Dublina ili Frankfurta a drugi mogu izgubiti što se mene tiče”, dodao je Weber.

“Već je počelo natjecanje za dobitničku poziciju u tom procesu“, napomenuo je čelnik konzervativne frakcije u EP-u.

Nije želio precizirati na kakve je točno poslove denominirane u eurima mislio.

U nacrtu pregovaračkih smjernica o kojima će zastupnici EP-a raspravljati a novinska agencija AFP dobila ih je na uvid ne spominju se poslovi denominirani u eurima i trenutno locirani u Londonu, navodi ta agencija.

EU je Britaniju upozorio da neće moći blokirati slobodan protok radne snage nakon Brexita i istodobno tražiti da njezina financijska industrija zadrži dosadašnje prednosti.

Londonska financijska četvrt imala je koristi od britanskog članstva u EU, izgradivši status uporišta britanskih i banaka izvan EU na zajedničkom europskom tržištu.

Nekoliko je velikih igrača u tom sektoru, uključujući američkog diva JP Morgana i švicarski UBS-a, upozoravalo da bi London gubitkom tog statusa mogao izgubiti i tisuće radnih mjesta vezanih za financijske kompanije.

(Hina)