Maillorcu u šali nazivaju najvećim njemačkim otokom, piše Deutsche Welle. Tamo iz godine u godinu putuju milijuni Nijemaca, a oni koji su to propustili prošle godine, žele svakako nadoknaditi ove.

Ali, neke je čekalo neugodno iznenađenje kad su pokušali rezervirati automobil za iznajmljivanje na ovom balearskom otoku. Mali automobili su se ranije u svibnju mogli unajmiti za 250 eura na dva tjedna. Sada neke agencije traže i čitavih tisuću eura.

Maillorca tu nije nikakava iznimka. Prema navodima njemačkog portala koji uspoređuje cijene rent-a-cara (billiger-mietwagen.de), za dolazeći vrhunac sezone u srpnju i kolovozu su cijene u Grčkoj porasle za 170 posto, a u Španjolskoj za 120 posto. Slično je u turističkim regijama Italije, Francuske ili Portugala.

„Zakon ponude i potražnje, to je jednostavno“, kaže na to hladno Antonio Masferer koji na Maillorci vodi udruženje agencija koje iznajmljuju automobile. Slično kaže Erich Sixt, šef agencije Sixt, jedne od najvećih u Europi: „Ići ćemo s cijenama koliko god nam dozvoljava tržište i koliko možemo opravdati pred mušterijama.“

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay