VINKOVCI, 2. lipnja 2017. (Hina) – Ugovori o prekograničnoj suradnji između Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije iz područja zdravstva, socijalne skrbi i turizma potpisani su u petak u Vinkovcima.

Riječ je o ugovorima iz projekata ViCTour i Take care! u okviru programa Interreg IPA prekogranične suradnje Hrvatska – Srbija 2014 – 2020. te PALL NET i competenceNET u okviru programa Interreg IPA prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014 – 2020.

Ugovori iz projekta ViCTour i Take care! prva su dva ugovora potpisana u okviru programa Interreg IPA prekogranične suradnje Hrvatska – Srbija 2014 – 2020., rekla je ravnateljica Agencije za regionalni razvoj Stella Arneri dodajući kako je vrijednost cijelog programa oko 40 milijuna eura.

“Republika Hrvatska se ovdje prvi put pojavljuje kao upravljačko tijelo i to je važno naglasiti”, napomenula je dodajući kako je, kada je riječ o trilateralnom programu Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora, do sada već potpisano desetak ugovora. Po njezinim riječima, sveukupno je na tom programu alokacija bila 57 milijuna eura, a u prvom pozivu je iskorišteno 25 milijuna eura.

Riječ je projektima iz područja turizma, zdravstva i socijalne skrbi čiji su nositelji Vukovarsko-srijemska županija, Udruga osoba s invaliditetom Bubamara iz Vinkovaca i Razvojna agencija Žepče (BiH), a provedbeni partneri s područja Vukovarsko-srijemske županije i Vojvodine u Republici Srbiji, Unsko-sanskog kantona u BiH i Unija poslodavaca Crne Gore.

“Projekti za koje danas potpisujemo ugovore deset su puta veće vrijednosti u odnosu na ono što je bilo u IPA-i i to je dobrobit članstva u EU, a vrijednosti projekata govore što se unutar njih može napraviti”, rekla je na potpisivanju ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac.

Predsjednik Udruge Bubamara Tomislav Velić ističe kako je riječ je o projektima koji pretpostavljaju razvoj palijativne skrbi, koji će donijeti novu razinu i kvalitetu zdravstvenih i socijalnih usluga s obzirom da predviđaju kombinirane palijativne mobilne timove, nabavu opreme i edukaciju.

“Našu županiju, ali i cijelu Hrvatsku karakterizira vrlo loša palijativna skrb. Vrlo često ljudi su prepušteni samima sebi i svojim obiteljima, umiru kod kuće na bolan i nedostojan način. Vjerujemo da ćemo im kroz ove projekte osigurati da zadnje dane života provedu dostojno čovjeka”, kazao je Velić.

Zamjenik direktora Opće bolnice u Sremskoj Mitrovici koja je jedan od partnera Bubamari na projektu “Take care!” Duško Madžić, rekao je da toj zdravstvenoj ustanovi sudjelovanje u projektu znači puno, s obzirom da do sada Opća bolnica u Sremskoj Mitrovici nije imala palijativu, a sada će dobiti opremljen palijativni odjel s 12 kreveta.

(Hina)