U svojem govoru o stanju Unije 2023. predsjednica Komisijr Ursula von der Leyen najavila je novu inicijativu da europska superračunala postanu dostupna europskim inovativnim start-up poduzećima u području umjetne inteligencije za razvoj pouzdanih modela umjetne inteligencije.

Današnjim paketom to postaje stvarnost: uvode se razne mjere za potporu startup poduzećima i inovacijama u području umjetne inteligencije, uključujući prijedlog da se startup poduzećima u području umjetne inteligencije i široj inovacijskoj zajednici omogući povlašteni pristup superračunalima.

Izvršna potpredsjednica za Europu spremnu za digitalno doba Margrethe Vestager izjavila je: ‘Za razvoj umjetne inteligencije potrebna je računalna snaga, i to mnogo nje. Stoga želimo MSP-ovima i start-up poduzećima omogućiti povlašteni pristup mreži europskih superračunala. Cilj su nam inovacije u području umjetne inteligencije i inovacije s pomoću umjetne inteligencije. Učinit ćemo sve što je u našoj moći kako bismo u Europi uspostavili uspješan ekosustav umjetne inteligencije.’

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Image by StartupStockPhotos from Pixabay