Na sjeveru Hrvatske, odnosno za Varaždinsku, Bjelovarsko-bilogorsku, Koprivničko-križevačku, Međimursku i Krapinsko-zagorsku županiju, pušu malo povoljniji gospodarski vjetrovi, što osjećaju i poduzetnici.

Iako su, istini za volju, neke županije osjetile veće, a neke manje teškoće zbog koronakrize, svjetskih gospodarskih i političkih tokova, loših dobavnih lanaca i poskupljenja sirovina. Varaždinska tako bilježi najnižu stopu nezaposlenosti u Hrvatskoj i povećanje izvoza, a Koprivničko-križevačka već je dva desetljeća konkurentna i profitabilna unatoč svim prijašnjim i sadašnjim gospodarskim izazovima. Primjetno je i sve veće poticanje turizma u sjevernim hrvatskim županijama.

Okretanje prema turizmu

Za realizaciju programa ‘Kreditom do uspjeha 2014.’, koji se provodio unatrag nekoliko godina i prema kojem je Varaždinska županija subvencionirala kamatnu stopu s gradovima i općinama te resornim ministarstvom za 18 poslovnih subjekata, odobrena su 16,4 milijuna kuna poduzetničkih kredita. U posljednje tri godine za poticanje razvoja privatnog smještaja u turizmu i otvaranje novih smještajnih kapaciteta utrošeno je više od tri milijuna kuna, od čega je ove godine u županijskom proračunu osigurano rekordnih 1,3 milijuna kuna.

Više za male i srednje tvrtke

U Koprivničko-križevačkoj županiji ističu da je njihovo gospodarstvo konkurentno i profitabilno u posljednjih dvadeset godina unatoč financijskoj, a onda i svjetskoj zdravstvenoj krizi, te da im suficit u vanjsko trgovinskoj razmjeni robe stalno raste. Od 2017. do 2021. isplaćeno je ukupno 10,5 milijuna kuna potpora male vrijednosti, a u ovogodišnjem proračunu za gospodarstvo je predviđeno 28,3 milijuna kuna. 

Usmjereni prema izvozu

Lani je Krapinsko-zagorska županija za gospodarstvo dodijelila 8,2 milijuna kuna, od čega su se sa 760.226 kuna sufinancirale kamate poduzetnicima, 980.897 kuna otišlo je za uspostavu Fonda za poslovne anđele, a 210.000 kuna potpora za 42 korisnika tradicijskih obrta. Ove godine gospodarstvu je namijenjeno 8,9 milijuna kuna, i to 1,1 milijun kuna za sufinanciranje kamata, 979.701 kuna za Fond poslovnih anđela te 500.000 kuna za COVID potpore gospodarstvu. Razvojne tvrtke ove će godine dobiti 330.000 kuna subvencija, a 300.000 kuna proizvođači zagorskih mlinaca.

Poduzetnici i obrtnici povećali su broj novozaposlenih i ulaganja u strojeve i opremu na području županije čije je gospodarstvo pretežno usmjereno na izvoz i ostvaruje pozitivan saldo vanjskotrgovinske razmjene te stalno povećava izvoz. Čak trećina ukupnih prihoda ostvaruje se na stranim tržištima, a temelj gospodarstva prerađivačka je industrija. Županija obiluje prirodnim sirovinama poput termalnih izvora, zbog čega posljednjih godina više ulaže u turistički sektor.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr