Početkom ovog mjeseca prijedlog Zakona o autorskom i srodnim pravima u Hrvatskom saboru prošao je prvo čitanje i poslan je na pripremu konačnog prijedloga za drugo čitanje i izglasavanje.

Taj će zakon biti temelj za buduće pregovore Hrvatske i Googlea oko plaćanja autorskih prava izdavačima i novinarima u slučajevima kad ih najveća internetska tražilica bude koristila na svojim stranicama

Naš je zakonski prijedlog poslan u Sabor ubrzo nakon što je Francuska objavila da je postigla povijesni sporazum s Googleom i osigurala naknade izdavačima. U Francuskoj je dogovor postignut pojedinačno s ključnim izdavačima dok hrvatski zakonski prijedlog kao rješenje nudi ‘kolektivno licenciranje’, što znači da izdavači neće moći izravno pregovarati s Googleom, već će u njihovo ime i u ime autora pregovarati jedno državno tijelo.

Takvo rješenje zasmetalo je Richardu Gingrasu, potpredsjedniku Google Newsa koji je putem videoveze progovorio o tome za tportal u jednom od svojih rijetkih nastupa. Gingras, koji je u digitalnim medijima od 1979. godine i radio je na projektima digitalnih vijesti za Google i Apple, na glasu je kao glavni svjetski autoritet za inovacije u digitalnom okruženju. Nije mu jasno, kaže nam, zašto se Hrvatska odlučila na kolektivno pregovaranje s Googleom, umjesto da to prepusti pojedinim izdavačima, što je u duhu EU Direktive o autorskim pravima. 

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay