LONDON, 1. ožujka 2017. (Hina) – Aktivnosti u industriji eurozone ponovo su snažno porasle u veljači zahvaljujući robusnoj potražnji koja ulijeva optimizam kompanijama i potiskuje u drugi plan neizvjesnost na području politike. pokazalo je u srijedu istraživanje londonske tvrtke Markit.

Indeks menadžera nabave (PMI) u proizvodnom sektoru eurozone dosegnuo je u veljači najvišu razinu od travnja 2011. godine, od 55,4 boda, izračunali su u Markitu. Time je porastao za 0,1 bod u odnosu na siječanj.

Markit je ujedno za 0,1 bod snizio početnu procjenu njegove vrijednosti u veljači.

“Proizvođači u eurozoni izvješćuju o najsnažnijem rastu proizvodnje i knjiga narudžbi u gotovo šest godina, što upućuje na zaključak da se oporavak zahuktava”, zaključuje glavni ekonomist londonske tvrtke za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka Chris Williamson.

“Kompanije nedvojbeno očekuju da će dobro razdoblje potrajati i ove godine iskazuju najsnažniji optimizam u pogledu budućnosti od dužničke krize”, napominje on.

“Izvješćuju o jačoj potražnji na domaćem i inozemnim tržištima, pri čemu dodatnu potporu prodaji pruža slabiji euro”, ističe Williamson.

“U kontekstu aktualne snažne potražnje proizvođači ignoriraju političku neizvjesnost i tiho nastoje proširiti poslovanje. Stoga proizvodni sektor ove godine zapošljava puno radnika i rezultati su na tom području među najboljima u povijesti eurozone”, naglašava.

Među zemljama članicama obuhvaćenim istraživanjem najsnažnije su porasle aktivnosti u proizvodnom sektoru Nizozemske a samo je Grčka bilježila njihov pad, utvrdili su u Markitu.

(Hina)