Vrijednost nije bila tako visoka od 2014. godine!

Europa je veliko središte koje troši dizel, a potražnja je povećana djelomično zbog globalnog učinka smanjenog izvoza Kine

Tržište dizela posvuda u svijetu raste, što se pozitivno odražava na cijene nafte. U Aziji, najniže zalihe su posljednjih godina dovele marže s proizvodnje goriva na najviši četveromjesečni maksimum. Zima je tamo hladnija nego inače, a potražnja za transportnim, industrijskim i ogrjevnim gorivima sve je veća.

Stari kontinent se bori sa znatno manjom opskrbom iz Kine, nakon što je div u preradi nafte smanjio svoje izvozne kvote goriva početkom ove godine. U SAD-u, cijene dizela porasle su na vrijednosti koje nisu viđene od 2014. godine, što je povećalo troškove transporta, poljoprivrede i grijanja domova.

Cijene u SAD su porasle nakon što su američke rafinerije ovog mjeseca započele sezonu “teškog održavanja”, kada su zalihe već na osmogodišnjem minimumu. Požar u jednoj od najvećih rafinerija u zemlji izgubio je još više kapaciteta za proizvodnju goriva krajem prošle godine.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay