Svjetsko gospodarstvo neočekivano odolijeva svim problemima, posebice okruženju visokih kamata, piše The Economist, ali to neće dugo trajati. Prvo, potrošač koji će uskoro potrošiti ono što je uštedio tijekom epidemije vjerojatno će “popustiti”.

Inflacija pada u razvijenim gospodarstvima (Kina se čak nosi s deflacijskim pritiscima), nezaposlenost je i dalje vrlo niska, a gospodarski rast SAD-a u trećem je kvartalu iznosio čak 4,9%. Tko bi se prije samo nekoliko godina usudio povjerovati u takav scenarij? Američka ministrica financija Janet Yellen tvrdi da su visoke kamatne stope znak robusnosti globalne ekonomije, no u stvarnosti su razlog za zabrinutost. Rast bi se mogao materijalizirati vrlo brzo, piše The Economist.

Potrošači (budući da će ušteđevine iz vremena epidemije uskoro nestati) bit će oprezniji, opreznije će biti i tvrtke (mnoge su u vrijeme rekordno niskih kamata podizale kredite po iznimno povoljnim cijenama, ali kad je potrebno dobiti nove kredite, bit će u problemima), o tim zemljama uopće ne govorimo.

Cijeli članak možete pročitati na: seebiz.eu

Foto: Pexels.com – Photo by Andrea Piacquadio: https://www.pexels.com/photo/happy-woman-shopping-online-at-home-3769747/