HBOR nadomješta nedostatak financiranja transfera tehnologija: „ovo je jedan od najvažnijih dana za slovenske i hrvatske znanstvenike, znanstvenu i istraživačku zajednicu otkada su Slovenija i Hrvatska samostalne“, istaknuo je prof.dr.sc. Igor Emri, član Slovenske akademije znanosti i umjetnosti, te predstojnik katedre na Fakultetu za strojarstvo sveučilišta u Ljubljani

Dogodio se jedan od najvažnijih dana za domaću znanstvenu zajednicu. Osniva se regionalni fond za transfer tehnologija, odnosno fond rizičnog kapitala koji će financirati istraživačke projekte, razvoj tehnologija i intelektualnog vlasništva s potencijalnom visokom komercijalnom vrijednošću za gospodarstvo.

Financirat će se projekti slovenskih i hrvatskih sveučilišta, što je veliki napredak i poticaj ambicioznim, obrazovanim i kreativnim pojedincima. Također, moći će se financirati projekti koje razvijaju istraživački instituti i centri, a koji su u fazi „Dokaza o konceptu“, te su im potrebna financijska sredstva za procjenu izvedivosti koncepta i prenošenje rezultata istraživanja u postupak komercijalizacije. Koliko je ovaj fond važan za Hrvatsku govori i činjenica da će iz njega za domaće projekte biti uloženo najmanje 15 milijuna eura.

Cijeli članak možete pročitati na: vecernji.hr

Foto: Pixabay