BERLIN, 17. siječnja 2017. (Hina/dpa) – Povjerenje njemačkih ulagača u siječnju je dosegnulo najvišu razinu u sedam mjeseci unatoč mnoštvu faktora neizvjesnosti u svijetu, uključujući seriju važnih izbora i Brexit, s kojima se najveće europsko gospodarstvo suočava u ovoj godini, pokazalo je u utorak izvješće uglednog ekonomskog instituta.

Budno praćeni indeks Centra za europska ekonomska istraživanja (ZEW) – koji pokazuje povjerenje među analitičarima i institucionalnim ulagačima u Njemačkoj – u siječnju je porastao na 16,6 bodova, s 13,8 bodova u prosincu.

Indeks mjeri raspoloženje u rasponu od minus 100 bodova (potpunog pesimizma) do 100 bodova (potpunog optimizma), pri čemu nula označava neutralnu situaciju. Vrijednosti indeksa iznad nula bodova pokazuju da optimisti nadmašuju pesimiste.

Ekonomisti koje je anketirala novinska agencija dpa očekivali su još izrazitije poboljšanje indeksa, na 18,4 boda.

“Blago povećanje indeksa ZEW ponajviše se pripisuje poboljšanoj gospodarskoj situaciji širom Europe. To bi poboljšanje očekivanja također trebalo iščitavati kao svojevrsni tračak vjere za 2017. godinu”, kazao je direktor instituta ZEW Achim Wambach.

Ovotjedni podaci njemačkog statističkog ureda Destatisa pokazali su da je rast njemačkog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u prošloj godini dosegnuo 1,9 posto, na gornjoj granici očekivanja analitičara. Njemački pokazatelji nadovezali su se na niz naznaka poboljšane situacije u eurozoni, uključujući prošlotjedni podatak Eurostata o snažnijem od očekivanog 1,5-postotnom rastu industrijske proizvodnje u studenome.

Podaci o njemačkom BDP-u i o industrijskoj proizvodnji u eurozoni mnoge su ugodno iznenadili, kazao je Wambach.

Stoga je i pokazatelj ZEW-a, koji mjeri aktualno stanje njemačkog gospodarstva, poskočio za 13,8 bodova, na 77,3 boda, najvišu razinu u pet i pol godina.

Istraživanje ZEW-a provedeno je među 224 ulagača i dobar je uvod u objavu niza važnih pokazatelja iz europskih gospodarstava u idućim mjesecima, uključujući indeks poslovne klime u Njemačkoj.

Europa se također suočava s valom izuzetno važnih izbora, uključujući parlamentarne i predsjedničke izbore u Njemačkoj, te one u Nizozemskoj i Francuskoj.

Analitičari su istaknuli i ekonomske rizike za Njemačku zbog potencijalno teških pregovora Britanije o izlasku iz Europske unije, kao i zabrinutost povezanu s novim američkim kabinetom na čelu s Donaldom Trumpom.

(Hina)