ZAGREB, 03. veljače 2017. U svijetlu digitalne ekonomije i stvaranja jedinstvenog europskog digitalnog tršišta zaštita osobnih podataka postaje jedno od ključnih pitanja. Podizanje svijesti o potrebi zaštite privatnosti građana i zaštite osobnih podataka jedan je od ciljeva Agencije za zaštitu osobnih podatka koja je prepoznala važnost umjetnosti u procesu edukacije, u suradnji s Ravnateljstvom policije, Akademijom dramske umjetnosti iz Zagreba i Gradskim kazalištem Komedija te je pokrenula projekt snimanja namjenskog edukativnog filma.

Nekomercijalni film u trajanju od 30 minuta snimljen je na temu zaštite osobnih podataka, a u istom su obrađeni najaktualniji slučajevi koje je rješavala Agencija. To su primjerice lažno sklapanje pretplatničkih ugovora-krađa identiteta, nedozvoljena uporaba osobnih podataka o zdravlju, neadekvatna zaštita osobnih podataka i neovlašteno disponiranje osobnim podacima, lažni profili na društvenim mrežama, obrada osobnih podataka u svrhe marketinga te zloupotreba osobnih podataka djece na internetu. Na spomenutim slučajevima je u okviru postojećih zakonskih mehanizama postupala i Policija budući da se radi o kaznenim djelima nedozvoljene upotrebe osobnih podataka.

Premijera filma „Tko se to šali s mojim podacima?“ održana je 3. veljače s početkom u 11.00 sati u kinu Europa u Zagrebz. Svečani program koji je bio pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora gospodina Bože Petrova podržala je i stručna Služba zaštite autorskih muzičkih prava (ZAMP) Hrvatskog društva skladatelja (HDS) a u njemu su sudjelovali brojni poznati umjetnici. Poseban doprinos u kampanji dizanja svijesti kao promicateljica prava na privatnost pružit će umjetnica Ana Rucner koja će svojim djelovanjem u javnom prostoru kroz glazbu dati svoj glas za važnost zaštite osobnih podataka i poštivanje prava na privatnost koje je jedno od temeljnih ljudskih prava i sloboda. Također, važno je naglasiti da je sam svečani program jedno u nizu događanja organiziranih u sklopu obilježavanja Europskog dana zaštite osobnih podataka.