Vlada je na sjednici u četvrtak najavila da će ukinuti PDV na ulaganja u solarne panele. Mjera je to kojom će se pokušati pomoći građanima u ublažavanju energetskoga cjenovnog udara koji nas očekuje u idućim mjeseci, ali i jedna od mjera za ubrzavanje energetske tranzicije prema obnovljivim izvorima energije. Energetski stručnjak Igor Grozdanić pozdravlja potez vladajućih te ih poziva na još energičnije odluke kako bismo više štedjeli energiju i izbacili u potpunosti fosilna goriva

‘Vrijeme je da Hrvati počnu štedjeti energiju. Europa nije dovoljno vrednovala energiju, a to se posebno vidjelo kod nas. Sad je trenutak da promislim što je to naša energetska budućnost. Sad plaćamo tromost u provođenju energetske tranzicije. To znači cjelokupnu promjenu društva koje se mora naučiti drugačije živjeti i odnositi prema energiji. Naša budućnost su solari, toplinska postrojenja, vodik, vjetar, energija iz otpada…‘, izjavio je za tportal Grozdanić.

On smatra kako bi država trebala pojačati subvencioniranje i provoditi kontinuirane natječaje za ubrzanje energetske tranzicije. Ovo što se sada radi, ističe, nije dovoljno.

‘Građane treba osvješćivati o važnosti štednje. Najviše se može uštedjeti u energetskoj obnovi zgrada i kuća, za što je potrebna pomoć države. Svi oni koji to mogu neka se prebace na solarne elektrane i toplinske pumpe. Nekad je povrat ulaganja u solar bio deset godina, onda se snizio na osam godina, sad je od četiri do pet godina. Visina investicija za obiteljsku kuću kreće se od 80.000 do 140.000 kuna‘, objasnio je Grozdanić.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay