Nijemci su odlučili potrošiti 5 milijardi eura kako bi platili baš sve račune za plin (!) njemačkih kućanstava za prosinac

Djelomično je otkriveno kako će izgledati njemačko ‘nuklearno oružje‘ državnog intervencionizma koje je izazvalo ljubomoru dijela članica Europke unije jer si ne mogu priuštiti tako visoku razinu zaštite potrošača od energetskog udara iz Rusije. Njemački kancelar Olaf Scholz najavio je da će cijeli ‘zaštitni štit‘, financiran zaduživanjem, imati težinu od impresivnih 200 milijardi eura, a sada je specijalna Komisija objavila kako će se točno potrošiti 91 milijardu eura namijenjenih protekciji potrošača.

U prvom koraku Nijemci su odlučili potrošiti 5 milijardi eura kako bi platili baš sve račune za plin (!) njemačkih kućanstava za prosinac. Taj potez Njemačke svojevrsni je presedan jer do sada nije zabilježeno da neka država na sebe u potpunosti preuzme financiranje troškova jednog energenta za sve građane. U drugom koraku privatna kućanstva te mali i srednji poduzetnici plaćat će 12 centi po kilovat/satu za 80 posto svoje potrošnje plina, i to 14 mjeseci, a počevši od ožujka 2023. godine. Drugim riječima, građani, mali i srednji poduzetnici plaćat će samo manji dio svojih troškova.

Nadalje, intrigantno je da je njemačka Komisija predložila da kompanije iz njemačke industrije, koji su vrlo veliki potrošači, plaćaju još manji udio svojih računa za plin, i to u iznosu od 7 centi po kilovat/satu za 70 posto svoje potrošnje ukupno 16 mjeseci od siječnja sljedeće godine. Treba znati da su cijene nakon ruske invazije na Ukrajinu porasle na razinu 25-30 centi po kilovat/satu, dok je 7 centi bila tržišna cijena prije invazije. Ispada da će Njemačka industriji pokriti razliku u poskupljenju od +250 posto.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay