Ako potrošač pristane prepustiti potraživanja, Druga fundacija će, navedeno je u ponudi, na sebe preuzeti sve troškove vođenja postupka, a potrošaču obećaju isplatiti do 75 posto tražbine pošto se naplate bilo nagodbom s bankom ili kroz sudski postupak. Svima su išle iste ponude, potvrdio nam je Marko Rakar.

-Ponuda je otvorena svim potrošačima, no ponuda je poslana samo onima koje smo mogli identificirati kroz javno dostupni registar zemljišnih knjiga. Za nenamjenske potrošačke kredite ili leasinge nije moguće iz javnih izvora pronaći podatke, ali su ti potrošači također dobrodošli da nam se jave. Naša ponuda je za sve jednaka i potrudit ćemo se dovršiti postupak na najbrži mogući način – kaže Rakar.

Tim Druge fundacije, kako navode u pismima, istraživanjem CHF kredita bavi se više od dvije godine. Pitali smo tko je sve u tom timu.

– Od javnosti možda poznatih ljudi, osim mene koji sam informatičar i financijski forenzičar, tu je i naš mladi perspektivni ekonomist Vuk Vuković. Ostali članovi tima su ekonomisti, pravnici, matematičar i statističari. Tijekom skoro dvije i pol godine koliko smo razvijali ovaj projekt, konzultirali smo se s mnogobrojnim pravnicima, odvjetnicima, matematičarima ali i bankarima – naglašava Rakar.

Za komentar inicijative Druge fundacije pitali smo Gorana Aleksića, koordinatora ekonomsko-pravnog tima Udruge Franak.

– Ideja da se pomogne potrošačima s njihovim tužbama kao načelna ideja je u redu, međutim, ono čega se bojim jest neshvaćanje problema. Iz medijskih izjava direktora Rakara daje se zaključiti kako njegova ekipa smatra da je Vrhovni sud RH donio nekakvu odluku u prosincu o nekakvim zateznim kamatama. VSRH nije donio ama baš nikakvu odluku, jer je sudska evidencija sve stornirala i vratila na ponovno postupanje – ističe Aleksić.

Dodaje kako se tužbe ne smiju postavljati s glavnim tužbenim zahtjevima za zatezne kamate, s budućim planom da se to nadopuni ako VSRH donese novu drugačiju odluku.

– Tužbe se moraju postaviti s glavnim zahtjevom za vraćanje preplaćenih anuiteta i svih pripadajućih zateznih kamata, a onda ukoliko odluka Vrhovnog suda bude drugačija lako će se kasnije tužbeni zahtjev umanjiti samo na zatezne kamate, ako potrošač ne želi ići sve do Ustavnog suda po svoja prava. Naime, zastarni rok 14. lipnja je jako blizu, i sve preinake tužbi naviše koje se dogode nakon 14.6. bit će odbačene zbog zastare. S druge strane, umanjenja su dopuštena, i s time problema neće biti. Poručujem svim potrošačima da im je najpametnije da tuže samostalno, a za detaljne informacije što mogu učiniti mogu pogledati web stranicu https://tuzbe.udrugafranak.hr/ ili pitati o svemu što ih zanima na mailu franak.tuzbe@gmail.com – kazao nam je.Goran Aleksić. 

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay