Ruski Gazprom je poručio kupcima u Evropi da im ne može jamčiti opskrbu plinom zbog “izvanrednih” okolnosti i “više sile”, navodi se u pismu u koje je Reuters imao uvid.
U pismu ruskog državnog plinskog giganta od 14. srpnja, koje je danas isplivalo u javnost, navodi se da retroaktivno proglašava višu silu za opskrbu od 14. lipnja. Vijest dolazi pošto je Sjeverni tok 1, ključni plinovod koji isporučuje ruski plin u Njemačku i šire, podvrgnut godišnjem održavanju sa ciljem da se završi u četvrtak.

Isporuke ruskog plina opadaju već nekoliko mjeseci putem glavnih ruta, uključujući preko Ukrajine i Bjelorusije, kao i kroz Sjeverni tok 1 ispod Baltičkog mora.

Trgovački izvor, koji je tražio da ne bude imenovan zbog osjetljivosti ovog pitanja, rekao je da se viša sila odnosi na isporuke preko Sjevernog toka.

“Ovo zvuči kao prvi nagovještaj da se isporuka plina preko Sjevernog toka vjerovatno neće nastaviti nakon što se završi 10-dnevno održavanje”, rekao je Reutersu Hans van Cleef, viši energetski ekonomist u ABN Amro.

Cijeli članak možete pročitati na: seebiz.eu