Predsjednica Republike Koilnda Grabar-Kitarović u ponedjeljak je upozorila da je Hrvatska, unatoč reformama, najnekonkurentnija u klubu tzv. nove Europe te istaknula da gospodarsku i demografsku politiku treba čvršće povezati kako bi se zaustavilo iseljavanje ljudi.

»Kada se uzmu u obzir prognoze da će i sljedeća godina biti godina rasta, imamo razloga za umjereni optimizam«, istaknula je Grabar-Kitarović. No, napominje da nema mjesta samozadovoljstvu »jer rast gospodarstva još nisu osjetili svi građani niti smo uspješno odgovorili na izazove koji stoje pred nama«.

Kao prvi izazov navela je nedostatan intenzitet rada na provedbi reformi orijentiranih ka ubrzanju rasta produktivnosti i stvaranja povoljnog poslovnog okruženja.

»Iako se na reformama kontinuirano radi, još uvijek zaostajemo za nama sličnim članicama EU i srednje i istočne Europe«, kazala je te dodala kako se to vidi i u izvješćima Svjetske banke i Svjetskog gospodarskog foruma, koji Hrvatsku, kako je rekla, »ocjenjuju kao najnekonkurentniju državu, s najtežim uvjetima poslovanja u klubu tzv. nove Europe«.

»To su epiteti kojih se moramo žurno riješiti«, poručila je Grabar-Kitarović te dodala kako se trebaju ubrzati i intenzivirati reforme koje mogu osigurati dugoročne i više stope gospodarskog rasta i rasta životnog standarda. »Želimo svi veću stopu rasta od 2,8 posto«, istaknula je.

Cijeli članak možete pročitati na: novilist.hr

Foto: Pixabay