Dugo najavljivani projekt Masterplan za Istočnu obalu gradske luke i Kopilicu dobio je konačnu verziju. Zanimljivo je da se ona već dva mjeseca nalazi na stranicama Grada Splita, ali gradska vlast nije trijumfalno zvala novinare, iako je projekt koji se u početku neumjereno hvalilo bio gotov 26. lipnja 2020. godine, dakle u samom finišu izborne kampanje.

Ne znamo zašto se potajice zvalo ministre da potpišu Sporazum s Gradom, o čemu smo pisali, i drži podalje od javnosti dokumentacija koja ima velike ambicije sa Splitom. Kako bilo, pogledali smo što piše u konačnoj verziji Masterplana pa vam donosimo sažeti prikaz s komentarima.

Osnovna ideja Masterplana je povratak građana koji su se odselili iz Splita, s osiguranjem povoljnog stanovanja i smanjivanjem prometnog zagušenja. U Kopilici bi bilo “multimodalno čvorište”, koje se u Masterplanu često spominje. Tamo bi se premjestili glavni željeznički i autobusni kolodvor, kao i terminal za teretni trajektni promet, kako kamioni ne bi ulazili u grad. Planira se i izgraditi most preko Kaštelanskog zaljeva, kao i javna garaža s više od 2100 parkirnih mjesta u kojoj bi građani i turisti parkirali vozila, a do istočne obale vozili bi se “lakom željeznicom”. Unatoč debaklu s privremenim kolodvorom u Kopilici, kada se prošlog ljeta vlakom vozilo prosječno troje putnika, autori Masterplana uvjereni su da je takav “metro” pravo rješenje.

kako je većina zemljišta u privatnom vlasništvu, ljude koji sada žive na Kopilici namjerava se – preseliti.

– Neki od vlasnika već imaju svoje ideje o mogućim razvojnim projektima na česticama u svojem vlasništvu. Druga skupina uključuje postojeće stanare koji ne vide nikakvu potrebu razvoja. K tome su i privatni stambeni objekti također dio ovog područja i potrebno je izuzetno osjetljivo postupanje uz pridržavanje svih zakonskih propisa o preseljenju – upozorava se u dokumentu.

No, govori se o izvlaštenju sadašnjih vlasnika, preseljenju u POS-ove zgrade – ali i o prisilnom iseljavanju!

Dakle, u gradu u kojem su krupne ribe, poput Željka KerumaMarine Wallner i Zvonka Kotarca, godinama “vozale” državu i Grad s cijenama svojih zemljišta za gradnju POS-ovih stanova, a na Kili je Grad otkupio privatni prostor za dječji vrtić kao da je od suhog zlata, za Kopilicu se spominje čak “prisilno iseljavanje” sadašnjih stanara iz njihovih domova?! Dapače, napominje se da im treba dati naknade ako samo izbjegavanje iseljavanja nije moguće. Kao da nemaju pravo na tržišnu cijenu za nekretnine, nego na nekakvu “naknadu” radi iseljavanja?!

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay