ZAGREB, 8. rujna 2017. (Hina) – Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta predstavilo je u petak ciklus javnih događanja “Sve na jednom mjestu” kojemu je cilj predstavljanje mogućnosti raznih instrumenata unutarnjeg tržišta EU-a koji su na usluzi građanima, poduzetnicima i javnoj upravi, kao što su kupnja putem interneta, e-račun i e-potpis.

“Projektom ‘Sve na jednom mjestu’ želimo informirati, ali i podsjetiti građane i poduzetnike na alate i instrumente koje im Ministarstvo nudi u ostvarivanju njihovih prava na tržištu”, kazala je potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić.

Riječ je o instrumentima i podršci u ostvarivanju prava potrošača, alatima koji su na raspolaganju izvoznicima koji se žele informirati o tehničkim osobinama koje njihovi proizvodi moraju zadovoljiti kada izvoze na druga tržišta, alatima za podršku u rješavanju administrativnih pitanja s nekom drugom zemljom itd., pojasnila je Dalić.

Ministarstvo gospodarstva, kako je navela, povezano je s institucijama i ministarstvima drugih zemalja članica i stoga je adresa koja može pomoći i pruža brojne instrumente za podršku u rješavanju problema na domaćem tržištima drugih članica EU.

Pozvala je građane da se sutra, u subotu, na zagrebačkom Cvjetnom trgu, u izravnoj komunikaciji s djelatnicima ministarstva informiraju i podsjete koja su im prava i kako ih mogu ostvariti.

Najavila je da će se takvi događaji organizirati tijekom rujna i listopada u Osijeku, Varaždinu, Rijeci i Puli.

Na novinarski upit koliko su građani i poduzetnici informirani o svojim pravima i alatima koji su im na raspolaganju Dalić je kazala kako se o tome može suditi prema broju upita. Neki alati koriste u većoj mjeri, neki manje, kazala je.

Građani primjerice najviše koriste web stranice namijenjene potrošačima, besplatan broj telefona za ostvarivanje potrošačkih prava, dok poduzetnici sve više koriste alate koji im olakšavaju i pružaju podršku u poslovnim aktivnostima na drugim tržištima, navela je Dalić.

Iz Ministarstva napominju kako je uspostavom određenih mehanizama i alata do kojih se pristupa preko internetskih portala, mailom ili telefonom građanima, potrošačima i poduzetnicima dana mogućnost da se izravno obrate za savjet ili pomoć.

Neki od tih alata su nacionalni centar SOLVIT koji može pomoći u slučaju problema s administracijom u nekoj od država EU, primjerice u povratu poreza, potvrdi boravka ili socijalnom osiguranju.

Želi li pak tko osnovati tvrtku u Hrvatskoj ili drugoj državi EU-a i treba informaciju o uvjetima, pomoći će mu jedinstvena kontaktna točka za usluge, a sve informacije dobit će na portalu www.psc.hr.

Za pomoć u rješavanju potrošačkih problema razvijeno je nekoliko alata i komunikacijskih kanala. Tako se primjerice putem centralnog informacijskog sustava za potrošače može postaviti pitanje ili podnijeti prijava inspekciji u slučaju povrede nekog od potrošačkih prava, u rješavanju problema s web trgovcem pomoći će Europski potrošački centar Hrvatska itd.

(Hina)